HAK-İŞ Konfederasyonu Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi tarafından Kardemir’de gerçekleştirilen ulusal yeterliliklerde teorik ve performans sınavlarında başarılı olan 1.518 personele sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Kardemir Eğitim Kültür Merkezinde düzenlenen sertifika dağıtım törenine Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Faruk Öz, Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, Kardökmak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Yolbulan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ve Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel, Kardemir Genel Müdür Yardımcıları, Ünite Müdürleri, Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Ulvi Üngören ve Şube Yönetimi ve belge almaya hak kazanan Kardemir çalışanları katıldı.
İstiklal Marşının okunması, Kardemir tanıtım filmi ve belgelendirme sürecine ilişkin video gösteriminin ardından konuşan Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, ulusal yeterlilik sisteminin orta ve uzun vadede işsizliğin azaltılmasına, istihdamın gelişmesine, verimlilik ve rekabet gücünün artırılmasına ve böylelikle ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Dünyada yaşanan değişim ve teknolojideki hızlı gelişime dikkat çeken Soykan “Eskiden, sadece üretmek önemliydi. “Üret, ama nasıl üretirsen üret” anlayışı hakimdi. Üreten insanın niteliği, eğitimi, iş güvenliği, üretilen mal ve hizmetin kalitesi öncelikler arasında değildi. Bugün ise öyle değil. Artık ürettiğin değil, nasıl ürettiğin önemli. Bütün yönetim sistemleri, neyi ürettiğinle birlikte nasıl ürettiğini sorguluyor. Üreteceksin, ama kaliteli üreteceksin, bu konuda belirlenmiş ulusal ve uluslararası standartlara uygun üreteceksin. Üreteceksin, ama iş sağlığı ve güvenliğine dikkat ederek üreteceksin. Üreteceksin, ama çevreyi kirletmeden üreteceksin. Üreteceksin, ama çalışanın nitelikli olacak, o işi yapabilecek yetkinliklerini belgelendirmiş olacak” dedi.
Mesleki eğitim ve sınavların Kardemir’de yapılması için özel çaba gösterdiklerini ve çalışanlara eğitim konusunda her türlü imkânı sağlandıklarını ifade eden Genel Müdür Soykan konuşmasında, HAK-İŞ Konfederasyonu Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi ile Kardemir’de gerçekleştirilen belgelendirme faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. 2017 yılında Makine Bakımcı Seviye-4 Ulusal Yeterliliğinden 301, Çelik Kaynakçısı Seviye-3 Ulusal Yeterliliğinden 32, Refrakterci Seviye-3 ve Seviye-4 Ulusal Yeterliliğinden 75 personelin belgelendirildiğini ve 2019 yılı içerisinde de Köprülü Vinç Operatörlüğü Seviye-3 Yeterliliğinden eğitim ve sınavlarında başarılı olan 1.518 personelin yeterlilik belgesini almaya hak kazandığını belirten Soykan “Böylelikle toplam 1926 personelimize Mesleki Yeterlilik Belgesini aldırmış olduk. Bu önemli sürece büyük katkıları nedeniyle Mesleki Yeterlilik Kurumumuza, Hak İş Konfederasyonumuza, HAK-İŞ Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezine ve Özçelik-İş Sendikamıza teşekkür ediyorum. Bu faaliyetleri 2020 yılı içerisinde de haddeci, vinç operatörü, CNC Operatörü, elektromekanik montaj işçisi ve daha birçok mesleki alanda çalışanlarımızı belgelendirerek sürdürmek istiyoruz” dedi.
Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Faruk Öz ise törendeki konuşmasında ihtisaslaşmanın önemine dikkat çekti. “Hangi işi yaparsak yapalım, o işi en iyi yapan olmalıyız” diye konuşan Öz, Mesleki Yeterlilik Kurumunun tehlikeli veya çok tehlikeli işlerde çalışanların mesleki yeterlilik kursuna katılmasını zorunlu hale getirdiğini hatırlattı.
Konuşmasında mesleki yeterlilik kadar çalışma ahlakının önemine dikkat çeken Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Faruk Öz, bugüne kadar birçok kurumda görev yaptığını ancak Kardemir çalışanı kadar özverili, çalıştığı kuruma sadakatli ve vefalı bir çalışan görmediğini belirterek salonda bulunan çalışanlara “ gözlerinizin içerisindeki parıltı, bu fabrikanın daha yüzlerce yıl faaliyet göstereceğini garanti ediyor ”diye seslendi. Öz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ 1937’den başlamışız 1995 yılına kadar devletimiz burayı yönetmiş. İlk fabrika, fabrikalar kuran fabrika, bütün demir çelik fabrikalarına öncülük etmiş bir kuruluş. 1995 yılından sonra özelleştirme ile birlikte 3 aile başta olmak üzere sendikamız aynı şekilde ve bütün çalışanlarımız bu fabrikanın kapatılmasını engellemiş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 2003 yılına gelindiğinde Kardemir’in üretmiş olduğu sıvı çelik, 600 bin tonlardaydı. Bugün 3,5 milyon ton’u zorluyoruz. Ülkemizdeki siyasi istikrar ve Cumhurbaşkanımızın özellikle çelik sektörüne vermiş olduğu önem ve destekler çerçevesinde Kardemir yönetim kurulları her döneminde, yeniliklere açık bir şekilde teknolojik altyapısını tamamlayarak Kardemir’i bugünkü önemli yere getirmiştir. Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedefler doğrultusunda, 2023 Türkiye’sinde özellikle demir çelik sektöründe ithalata kapalı, ihracata açık bir sektör olma hedefiyle Kardemir Yönetim Kurulu olarak tüm gayretlerimizle yola devam ediyoruz.
Bilindiği gibi 2017 yılında daha önce olmadığı gibi bir uygulama oldu. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri olarak bizler geldik. İlk gün Yönetim Kurulu Başkanı seçildim ve sonraki iki yılda Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak göreve devam ediyoruz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz bağımsız yönetim kurulu üyeleri hiçbir tarafın tarafı değiliz. Kardemir’in tarafıyız, Kardemir çalışanlarının tarafıyız. Kardemir’in önümüzdeki 10 yılını kurtarma, kıymetli çelik üretme, dünya devleri ile yarışır olma noktasında gayret sarf ediyoruz. Kardemir’in her alanda kurumsallaşmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaptığımız bütün işleri de hakkaniyet, hukuk ve mevzuat çerçevesinde yapıyoruz. Bunu herkesin özellikle bilmesi lazım. Tek bir derdimiz var Kardemir’in bugününü değil, önümüzdeki 10 yıllarını, 100 yıllarını düşünmek ve ona göre yol almak. Göreve geldikten sonra ilk işimiz ülkemizin ithalatla karşıladığı 450 bin ton civarındaki çeleğin Kardemir’de üretilebilmesine yönelik çalışmalar oldu. Bunun için yeni bir altyapı oluşturduk. Genel müdürümüzün de göreve başlamasıyla ve her kademedeki mühendis ve çalışanlarımızla birlikte artık otomotiv sektörüne çelik tedarik eden bir şirket olduk. Bu önemli bir başarı. Aynı şekilde savunma sanayii ile ortak çalışmalar başlattık ve Türkiye’nin savunma sanayiinin çeliği de Kardemir’den gidecek. 5 yıl önce başlayan ancak atıl bekleyen demiryolu teker fabrikasındaki yatırımı hızlandırdık ve dünyanın 16. Demiryolu teker üreticisi olduk. Bu ülke için yapılacak çok şey var. Her biriniz değişik yerlerden gelmiş olabiliriz, değişik düşüncelere de sahip olabiliriz. Ortak derdimiz bu ülke, bu millet, bu bayrak, bu devlet olduğu sürece Allah’ın izni ile bu ülkenin önünde hiçbir şey duramaz. Ben bunu Kardemir’de görüyorum. Kardemir çalışanlarının bu konudaki heyecanını görüyorum. Geldiğimiz günden bu güne yeni elemanlar alıyoruz, yeni yeni yatırımlar devreye giriyor ve her seferinde de Karabük’ün yetiştirmiş olduğu gençlerimizi burada istihdam ediyoruz, bundan sonra da buradan istihdam etmeye devam edeceğiz.”
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’da konuşmasında konfederasyon olarak mesleki yeterliliğe çok önem verdiklerini, bu anlamda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Sendika olarak sadece sosyal haklar ve ekonomik durum ile uğraşmadıklarını, ülkenin nitelikli iş gücünü de düşündüklerini vurgulayan Arslan, bünyelerinde kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezinin (MEYEB) çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Hak-İş Konfederasyonu olarak MYK’ya her zaman destek verdiklerini ve bizzat içinde görev aldıklarını dile getiren Arslan konuşmasını “Biz ülkemin, bütün bu zorluklarına rağmen, yaşadığımız bunca sıkıntılara rağmen, içeriden, dışarıdan kuşatılmış, önümüz kesilmek istenmesine rağmen her türlü terörün ve bir kısım tezgahların kurulmasına rağmen bu ülkenin potansiyeline inanıyoruz. Bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne inanıyoruz. Bu yüzden Türkiye’nin ittifakını, Türkiye ittifakını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceğini hep birlikte korumak, hep birlikte bu dayanışmayı gerçekleştirmemiz gerekiyor” diyerek sürdürdü.
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ise törende yaptığı konuşmada, sendikalarının Kardemir’de doğup büyüdüğünü ve Türkiye’nin sendikası olduğunu belirterek, Kardemir’in Türkiye’de ilk sendikacılığı başlatan kurum olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle bütün çalışanlarına kendini borçlu hisseden Özçelik-İş Sendikasının bu projede de kendini sorumlu hissederek HAK-İŞ Konfederasyonu ile bir protokol imzaladıklarını söyleyen Değirmenci, eğitim süreçlerini ve sınav sonucunda elde edilecek belgeleri de ilk defa Kardemir’de başlatarak, bütün ücretleri de sendika olarak kendilerinin üstlendiğini kaydetti.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan’da yaptığı konuşmada MYK’nın Türkiye’de katılımcı yönetim anlayışının en üst düzeyde temsil edildiği kamu tüzel kişiliği olduğunu söyledi. Nitelikli ürün ve nitelikli hizmetin nitelikli ve benzeri iş gücüyle oluştuğunu ifade eden Ceylan, “MYK Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilen 216 sınav ve belgelendirme kuruluşumuz var. Bu kuruluşlarımızın yıllık sınav kapasiteleri 3 milyon 500 bin. Kalite güvencesinden zerre kadar taviz vermeden yapılan ölçme ve değerlendirme sonunda da bugün itibarıyla 900 bini aşkın kişi mesleki yeterlilik belgesine kavuşmuş oldu. Hükümetimizin 2023 hedefi bir milyon nitelikli, belgeli iş gücü. Biz 2023’e kalmadan önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ya da ilk 6 ayında bir milyona ulaşmış olacağız” dedi.
Hükümetin bu sistemi desteklediğini belirten Ceylan, “Bakanlığımız tarafından belge zorunluluğu getirilme yetkisi verilen 225 meslek bulunmakta. Bunların tamamı tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler. Bizim kurum ve bakanlık olarak şu ana kadar 143 meslekte yayınlamış olduğumuz tebliğlerde belge zorunluluğu getirdik.” ifadesini kullandı.
Düzenlenen tören, Köprülü Vinç Operatörlüğü Seviye-3 Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan Kardemir çalışanlarına belgelerinin takdimi ile sona ererken, katılımcılar düzenlenen teknik gezide yeni kurulan Demiryolu Teker Üretim Tesislerinde incelemelerde bulundu.