ROMA ASKERİNİN ÜSSÜNÜ ORTAYA ÇIKARAN MASKE BULUNDU

ROMA ASKERİNİN ÜSSÜNÜ ORTAYA ÇIKARAN MASKE BULUNDU

KARABÜK’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda kare planlı yapı alanında Roma askerine ait 1800 yıllık demir maske bulundu. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent Doktor Ersin Çelikbaş,’’ Batı Karadeniz’in bu iç coğrafyasında Roma’nın askeri varlığı bilinmiyordu ama bizim yapmış olduğumuz bu çalışmalarla büyük ihtimalle Roma İmparatorluğu burada bir askeri üs kurmuş.’’ dedi.

İlçeye bağlı Budaklar köyünde 18 yıl önce başlanan kazı çalışmalarında, bugüne kadar yüzde 5’i ortaya çıkarılan ve Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianoupolis Antik Kenti’nde Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent Doktor Ersin Çelikbaş, başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında yeni eserler ortaya çıkartıldı. Kare planlı yapı alanında Roma askerlerine ait 1800 yıllık demir maske ile 1600 yıllık bronz ağırlık ve bronz kap bulundu. Yeni eserler, Antik Kent içerisinde yer alan arkeoloji laboratuvarında incelemeye alındı.

‘ROMA İMPARATORLUĞU BURADA ASKERİ BİR ÜS KURMUŞ’

Çelikbaş, kazı çalışmalarını sürdürdükleri kare planlı yapının fonksiyonunu tam olarak belirleyemeseler de  bazı tahminler yürütecekleri veriler elde ettiklerini belirterek, ’’Bunlar kare planlı yapının askeriye ile ilgili bir yapı olduğunu işaret ediyor. Bu kazılar esnasında küçük buluntular da ortaya çıktı. Elimde görmüş olduğunuz demir bir maske. Roma Süvarilerinin yüzlerini korumaya yönelik taktığı bir aksesuar. Bunun önemini şöyle söyleyeyim; Günümüzden 1800 yıl öncesine ait.  Batı Karadeniz’in bu iç coğrafyasında Roma’nın askeri varlığı bilinmiyordu ama bizim yapmış olduğumuz bu çalışmalarla büyük ihtimalle Roma İmparatorluğu burada bir askeri üs kurmuş. Askeri üs kurmasındaki en büyük sebep ise doğudan ve Karadeniz’den gelecek olan her türlü tehlikeyi önleyecek bir ön savunma alanı elde etmek. Dolayısıyla Hadrianoupolis’in Roma’nın önemli bir savunma kentlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. ’’dedi.

Çelikbaş, kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla net bilgiler elde edeceklerini ifade ederek, ’’Hadrianapolis’in Roma İmparatorluk dönemine ait bu askeri bölgesinin kazısını artık bundan sonraki süreçte her gün kazmaya devam edeceğiz.’’ diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: