Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ’’üretim kapasitelerimizi 3,5 milyon ton seviyelerine çıkarmak için kurulması planlanan yeni yüksek fırın yatırımımızın, yeşil çelik hedefine uygun teknolojiyle gerçekleştirilmesi için teknik araştırmalarımız devam edam etmektedir’’ dedi.
KARDEMİR’in 2023 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü 29. Olağan Genel Kurul Toplantısı fabrika içindeki Eğitim ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İsmail Demir, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının, gelecek yıllarda küresel ticaretin dinamiklerini değiştirmesinin beklendiğine dikkat çekerken şöyle dedi: ’’Çimento, alüminyum, gübre, elektrik sektörleri gibi çelik sektörü de bu yeni düzenlemenin doğrudan etkileyeceği öncelikli sektörler arasında yer almaktadır. Bu nedenle, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tüm dünyada çelik üreticileri de karbondan arınmaya odaklanmış durumdadır. Bu kapsamda yönetimimiz, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesini sektörü daha yeşil ve temiz kılmasına imkân tanıyan bir fırsat olarak değerlendiriyor ve karbon emisyonlarımızı, su kullanımını ve biyoçeşitlilik üzerindeki tüm olumsuzlukları azaltmayı, üretim proseslerinde verimliliklerimizi artırmayı ve sürdürülebilir üretim ve başarıları yakalamayı hedeflemektedir. Bu nedenle, üretim kapasitelerimizi 3,5 milyon ton seviyelerine çıkarmak için kurulması planlanan yeni yüksek fırın yatırımımızın, yeşil çelik hedefine uygun teknolojiyle gerçekleştirilmesi için teknik araştırmalarımız devam edam etmektedir.’’
Demir, 2023 yılında dünya ham çelik üretimimin 1 milyar 888 tonda sabit kaldığını hatırlatırken şunları söyledi:’’ En büyük üretici konumundaki Çin, geçen yıl üretimini sadece %0,1 artırırken, Hindistan’ın üretimi %11 artmış ve dünyada üretimini en fazla artıran ülke olmuştur. Bu dönemde ülkemiz ham çelik üretimi bir önceki yıla göre %4 küçülmüş ve 33,7 milyon ton ile 2019 yılı seviyesine gerilemiştir.
Kardemir, dünya genelindeki bu durağanlığa rağmen 2023 yılında 2. 394.312 ton ham çelik ve buna bağlı olarak 2.319.823 ton net mamul ile üretimlerini artırma başarısını göstermiştir.
2023 yılında ana ürünlerimizde yaklaşık 2,374 milyon ton esas ürün satışı gerçekleştirilmiş, katma değeri yüksek ürünlerimiz arasında yer alan SBQ satışlarımız bir önceki yıla göre %94, platina satışlarımız %39, demiryolu tekerleği satışlarımız %29, kangal satışlarımız ise %12 artmıştır.
Asya, Avrupa ve Afrika 2023 yılında ihracat pazarlarımız olurken, Gürcistan, Sırbistan, Romanya Almanya, Polonya, Bulgaristan, Çekya, Kosova, Slovakya ve Yunanistan’a muhtelif çelik kaliteleri ihraç edilmiş ve yaklaşık 26 bin ton satış ile 29 milyon dolar değerinde ihracat geliri elde edilmiştir’’ diye konuştu.