YENİCE IHLAMUR BALI COĞRAFİ İŞARET ALDI

YENİCE IHLAMUR BALI COĞRAFİ İŞARET ALDI

KARABÜK’ün Yenice ilçesinde kalitesi, aroması ve polen bakımından zenginliğiyle öne çıkan ıhlamur balı coğrafi işaret aldı. Ihlamur balı 36 yıllık ilçenin ilk coğrafi işaret ürünü oldu.

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olarak gösterilen Yenice ormanlarında haziran ve temmuz aylarında çiçek açan ıhlamur ağaçları sayesinde 20 arıcı Ağustos ayında başlanılan hasat sonrası yaklaşık 12 ton  ıhlamur balı elde etti. Geçen sene 250 TL’den bu sene ise kilogramı 400 TL’den satılmaya başlanılan ıhlamur balı coğrafi işaret aldı. Ihlamur balı 36 yıllık ilçenin ilk coğrafi işaret ürünü oldu.

IHLAMUR BALI KAHVALTILIK BALDIR

Kuzdağ köyünde ıhlamur balı üreten İsmet Karakırık, ’’Ihlamur ağaçlarının bol olduğu bir yerde ıhlamur balı üretmekteyiz. Orman İşletmesi’nde bir şoför arkadaş bir arı getirdi bize. O hevesle Ortaokul 2.sınıfta bir başladım ve 30 senedir bu işi yapıyorum. Son 15 yıldır ise profesyonel olarak yapıyorum’’ dedi.

Karakırık ıhlamur balına çok rağbet olduğunu belirterek, ’’Çünkü ıhlamur balı kahvaltılık bir baldır. Kestane balı gibi, orman gülü balı gibi ilaç bal değildir. Onlar ilaç bal olarak geçer. Bir kaşık yersin, bizim ıhlamur balında ise yiyebildiğin kadar yersin. Dokunmaz, vücuda çok büyük faydası vardır. Kanı temizler, akciğerleri, solunum yollarını açar. Bunun içinde bu bala rağbet var’’ diye konuştu.

TÜRKİYE ORTALAMASI 15-16 KİLOGRAMI YAKALADIK

Karabük Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Alpay ise tamamen doğal şartlarda üretim yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi:, ’’Verimimiz seneden seneye değişiyor. Bazen 50-60 kovandan kovan başı 2-3 kilogram bal alıyoruz. Bazı yıllar 10-15 kilogramı buluyor. Bu sene Türkiye ortalaması 15-16 kilogramı yakaladık biz burada. Yani kovan başı 15-16 kilogram bal alabileceğiz.’’

Alpay, ıhlamur balı yetiştiriciliği için gençlere tavsiyede bulunarak, bugün 50 kovanı olan bir arıcının düzgün bir şekilde arıcılık yaptığı takdirde asgari ücretten daha fazla bir elde edebileceğini belirtti.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: