MİLLİ HAMLELERE ODAKLANDI

MİLLİ HAMLELERE ODAKLANDI

Özelleştirme sonrası gerçekleştirdiği 2 Milyar doların üzerindeki yatırımlarla üretim kapasitelerini artıran Kardemir, pazara sunduğu ürünlerde Türkiye’nin otomotiv, savunma sanayi ve raylı sistemlerdeki milli hedeflerine odaklandı.

Milli Otomotive Milli Çelik

Esnek bir üretim yapısına sahip Çubuk Kangal Haddehanesinde, makine imalat sanayi sektörüne yönelik muhtelif çap ve kalitelerde çubuk ve kangal formlarında çelik üreten Kardemir, Türkiye Otomobili Girişim Grubunun, fikri mülkiyet haklarına Türkiye’nin sahip olduğu, küresel ölçekte rekabet edecek bir otomobil markası yaratma hedefiyle yaptığı çalışmalara katkı sunmak için, otomotiv sektörüne yönelik yeni çelik kaliteleri de üretmeye başladı. Öncelikle oluşturulan çalışma gruplarıyla bu alandaki ihtiyaç ve beklentileri belirlemek için sektörün tüm taraflarıyla ve mesleki kuruluşlar ile bir araya gelen Kardemir, sektörün bağlantı elemanları yapımında kullandığı 23MnB4, 27MnB4, C10C ve 1006 kalite çeliklerin üretimlerini başarıyla gerçekleştirdi. Bu arada otomotiv endüstrisine yönelik uluslararası alanda teknik gereklilikleri kapsayan IATF 16949 Otomotiv Yönetim Sistemi Belgesini alarak sertifikasyon süreçlerini de tamamlayan şirket, sektörün süspansiyon yaylarının yapımında kullandığı 54SiCr6 kalite çelik ile yüksek karbonlu çelik üretimlerini de ticari pazara sundu. Kardemir’de halen 17MnB3, 30MnB4 gibi çelik kaliteleri ile sektörün lastik içlerinde kullandığı ve topuk teli (Tire Cord) olarak adlandırılan çelik kalitelerini üretmek için çalışmalar sürdürülüyor.

Savunma Sanayi ile Sıkı İşbirliği

Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak ve bu alandaki yerli üretimin payını arttırarak sektörel ihtisaslaşma ile küresel rekabet avantajı oluşturmak için faaliyet göstenen SAHA İstanbul (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği)’ne de bu dönemde üye olan KARDEMİR için, savunma sanayi çeliklerinin üretilmesi de öncelikli hedef oldu. Geçtiğimiz aylarda Savunma Sanayii Başkanlığından geniş katılımlı bir heyeti Karabük’te ağırlayan şirket yöneticileri, sektöre yönelik üretimler için yeni bir yol haritası belirledi. Yapılan ilk çalışmalar neticesinde ise sektörün aşınmaya dayanıklı muhtelif parça imalatlarında kullandığı 42CrMo4 (4140) kalite çelikler, kangal formunda üretilerek pazara sunuldu. Kardemir’in bu alandaki hedefi ise ülkemizin ilk entegre demir çelik fabrikası olarak milli bakaya katkı sunmak için Savunma Sanayiinde % 70’lere ulaşan millileşme oranlarının artırılmasına hizmet etmek.

 Raylı Sistemlerde Milli Marka

2007 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği Ray-Profil Tesisleriyle, Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek ray üreticisi olarak, ülkemizde başlatılan demiryolu seferberliğinde T.C.D.D.’nin en önemli stratejik ortaklarından biri haline gelen KARDEMİR, yaklaşık 750 Milyon TL harcamayla bu yıl yatırımını tamamladığı Demiryolu Tekeri Üretim Tesisiyle, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı üreticileri arasına adını yazdırdı.

Seri üretim için gün sayarken, geçtiğimiz ay ilk teker satışlarını gerçekleştiren Kardemir, yılda toplam 120.000 Adet Yük Treni, 40.000 Adet Yolcu Treni, 20.000 Adet Hafif Raylı Sistem ve 20.000 Adet lokomotif tekeri üretecek. Türkiye’nin demiryolu teker ihtiyacının tamamını tek başına karşılayacak olan Kardemir, kapasitesinin büyük bir bölümünü ise Almanya, Avusturya, Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Fransa gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine pazarlamayı planlıyor.

 Çevre ve Toplum Odaklı Büyüme

Üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliğindeki büyümesini, çevre ve toplum odaklı projelerle taçlandıran KARDEMİR, bugüne kadar 150 Milyon $’ın üzerinde çevre yatırımı gerçekleştirdi. Halen 50 Milyon $’lık çevre yatırımlarımı ise devam ediyor. KARDEMİR, 2007 yılında kurulan ve Times Higher Education (THE) 2020 sıralamasında, dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasına girme başarısı gösteren Karabük Üniversitesinin gelişiminde de önemli rol oynadı.  Kurumsal Sosyal Sorumluluk kapsamında birçok fakültenin yapımını gerçekleştirerek Karabük Üniversitesinin hizmetine sunan KARDEMİR, Karabük’te de eğitim, kültür, sanat, bilim, spor ve sağlık gibi farklı alanlarda desteklediği projelerle toplumsal refahın artmasına katkıda bulundu. Şirketin şimdiki gündeminde ise Karabük’te kazandırılacak sanayi müzesi ile tiyatro ve kültür merkezi projeleri yer alıyor.

100 Bin Konut Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde TOKİ aracılığı ile yapılacağını duyurduğu 100 bin yeni sosyal konut projesi, tüm sektörlerde olduğu gibi Kardemir’in 2020 yılına yönelik beklentilerini de artırdı.  Yıl içinde tamamladığı yatırımlarla üretim kapasitelerini 3 Milyon tona ulaştıran Kardemir; ray, demiryolu tekeri, ağır profil ve kalın kangal gibi sektörde kendisini ayrıştıran ürünlerde ihraç pazarlarına yönelmeyi planlarken, özellikle yöre sanayisinin ihtiyaç duyduğu kütük ve inşaat çeliği ile iç piyasadaki konumunu daha da güçlendirecek.

 Gözler Filyos Liman Projesinde

 25 milyon tonluk kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük limanı olarak Zonguldak’ta inşa edilen Filyos Liman Projesi ise, denize uzak kalan Kardemir’in lojistik maliyetleri açısından büyük önem taşıyor. Altyapı çalışmaları %90 oranında tamamlanan limanın 8 milyon tonluk yük kapasitesi ile en büyük müşterisi konumunda olan Kardemir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına limanın üst yapı ve işletmeciliğine talip olduğunu bildirdi. 1 Milyon ton kapasiteli yeni bir yüksek fırın yapımını gündemine alan Kardemir, böylelikle ulaşacağı 3,5 Milyon tonluk üretimin lojistiğini gerçekleştirebilmek için Filyos’ta yapılacak limanı bekliyor.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: