TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISI SAFRANBOLU’DA

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISI SAFRANBOLU’DA

TARİHİ Kentler Birliği Karadeniz bölge toplantısı 17-18 Mart’ta Safranbolu’da yapılacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi Aslanlar Şubesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıya 47 Karadeniz bölgesi belediye başkanı, 34 Çekül uzmanı, 24 mühendis, danışman ve meclis üyesi ile Zonguldak, Bartın, Çankırı, Bolu, Sinop, Trabzon ve Bursa valilerinin davet edildiğini söyledi. Yapılacak toplantının konusunun ‘Doğal Kültürel Mirasın Korunması Sürecinde Bölgesel İşbirliklerinin Önemi’ olduğuna dikkat çeken Aksoy şöyle dedi:

“Safranbolu Belediyesinin yapacağı sunumlarda da, korumacılığın uluslararası boyutunu ele alacağız. Korumacılık faaliyetlerimizi uluslararası ringe nasıl taşıyabiliriz, Safranbolu UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmekle, Dünya Miras Alanları Organizasyonuna katılmakla, Türk Dünyası Belediyeler Birliği içerisinde bu ve benzeri çalışmaları yürütmekle, Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği bünyesinde yapmış olduğu çalışmalarda elde etmiş olduğu tecrübeleri diğer Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelere aktaracak.”

Dünya Miras Listesi’ne girme hususunda Türkiye’den önemli başvuruların var olduğunu ifade eden Aksoy, “Bu başvuru süreçlerine de rehberlik yapacağız. Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliğine proje sunarak, Mimar Sinan Proje Özel Ödülünü alışımızı ifade ederek diğer tarihi kentlere de bu anlamda rehberlik yapacağız. Avrupa Konseyine 3 yıl üst üste başvuruda bulunarak Avrupa Şeref Diploması, Avrupa Şeref Bayrağı en son olarak da Avrupa Şeref Plaketini alışımızın öyküsünü anlatıp, diğer tarihi şehitleri bu anlamda uluslararası platforma çekme hususunda çalışmalar yapacağız, onlara rehberlikle yapacağız’’ diye konuştu.

Başkan Aksoy, 8’inci Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Şehirleri Konferansı’nın ‘Miras, Çocuk ve Turizm’ konusuyla 21-24 Nisan tarihlerinde Safranbolu’da yapılacağını belirterek, “Avrasya bölgesi Rusya, Endenozya, Kazan, Uzak Doğu ülkelerinin tamamını kapsayan geniş bir bölge. Bu bölgede 20 ülke var, 20 ülkeden 200’e yakın belediye başkanı, dünya mirasıyla ilgilenen uzman Safranbolu’ya davet edilecek. Bu toplantıda da ana gündemimiz ‘Miras, Çocuk ve Turizm’ olacak. 23 Nisan devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza hediye ettiği bir bayram. Mirası Safranbolu’da çocuklarla buluşturarak, çocukların mirasın farkındalığını hissetmelerini, mirası koruma hususunda bilgi ve gayretlerini, bu toplantı vesilesiyle gündeme getireceğiz. Turizmi, dünya mirasını korumacılık konusunda nasıl finans merkezi yaptığımızı bu sefer Avrasya bölgesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan şehirlere aktaracağız. Toplantı süresince 23 Nisan etkinlikleri uluslararası katılımlarla daha da zenginleştirilerek kutlanacak” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: