SAFRANBOLU SAFRANI TESCİL BELGESİ VALİ YAVUZ’A TESLİM EDİLDİ

SAFRANBOLU SAFRANI TESCİL BELGESİ VALİ YAVUZ’A TESLİM EDİLDİ

AVRUPA Birliği (AB) tarafından Türkiye’nin ilk tescilli baharatı olan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak anılan Safranbolu safranının tescil belgesi Karabük Valisi Mustafa Yavuz’a teslim edildi.

Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Tarihi Çarşı’da yapılan törende konuşan Vali Yavuz, safran uğuruna 14 gün süren savaşlar yapıldığını söyledi. Baharat dalında Türkiye’nin AB komisyonunda tescil alan ilk coğrafi işaretli ürünü olduğuna işaret eden Vali Yavuz şöyle dedi: “Ama ülkemizin 19’uncu ürünü oldu. Bu anlamda da aslında biz bundan sonra Karabük olarak ülkemizin bu 19 coğrafi işaretli ürününe AB komisyonu nezdinde 21, 22, 23’üncüsüne gitmemiz lazım. Safranla birlikte diğer 8 ürünümüzü markalaştırıp aynı şekilde ticarileştirip, devam etmemiz lazım. Valiliğimiz aslında koordinasyonunda bir çalışma başlattık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız nezdinde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, ilgili birimlerimizle birlikte bu çalışmayı başlattık. Niyetimi bu 8’in üzerine yeni 8’ler eklemek. Şu anda yaklaşık 17 ürünümüzle ilgili çalışmalar devam ediyor.’’

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin de, ‘’Bakanlığımız safran bitkisinin Karabük ve Türkiye için ehemmiyetinin farkında buna ilişkin bir çalışma yürütecek” dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç ise, “Türkiye’nin kendi ihtiyacını bile karşılayamıyoruz. O zaman Safranbolu daha çok safran üretecek ve Avrupa Birliği’ne de ihraç eder hale gelmemiz lazım’’ diye konuştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de”Çok özel bir gündeyiz. Adını aldığımız safran bitkisinin coğrafi işaretini almasında sonra AB coğrafi işaretini almış olmasının da gururunu yaşıyoruz. Safran bitkisinin tanıtımı kadar artık bu bölgede üretiminin de artırılması şart. Biz kendi ihtiyacımızı bile karşılayacak durumda değiliz’’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Vali Yavuz’a tescil belgesini takdim etti. Törende emeği geçenlere de teşekkür plaketi verildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: