KİLOSU 40 BİN LİRA, HASADI BAŞLADI

KİLOSU 40 BİN LİRA, HASADI BAŞLADI

KARABÜK´ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan, kilosu 40 bin liradan satılan safranın hasadına başlandı.

Safranbolu´da, bu yıl 20 üretici, tarlalarında safran ekimi yaptı. 40 dönüm alanda yaklaşık 22 kilogram safran hedefleniyor. Ağustos ve eylül aylarında ekimi yapılan bitkinin hasadına başlandı. Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Yukarı Çiftlik köyünde, 11 yıldır safran yetiştiriciliği yapan ve geçen Ağustos ayında, 25 dönüm tarlasına ekimini yaptığı safranı toplamaya başlayan İsmail Yılmaz, ‘’Bu sene yağmur yağmadığı için ve havaların çok sıcak gitmesinden dolayı hasat geç başladı. Hava sıcaklıkları 16-17 dereceye düştüğü zaman çiçek vermeye başlıyor arazi. Birkaç gündür çiçek vermeye başladı. İnşallah bundan sonra Kasım ayı sonuna kadar devam eder.’’ dedi.

Yılmaz, bu yıl 15 kilogram ürün elde etmeyi beklediklerini, kilosunu 40 bin liradan sattıklarını söyledi.

Safran’ın tadından ziyade şifası için kullanıldığını ifade eden Yılmaz, ’’Hücre yenileme özelliği vardır. Kanser, Alzheimer, göz ve depresyon gibi rahatsızlıklarda ve sakinleştirici olarak kullanılıyor. Koronavirüs döneminde safran talebinde bulunuyorlar. Vücut direncini arttırdığı için. Safranı kullandıkları bitkisel macunlara karıştırıyorlar. Genelde çay olarak içiliyor. 1 gram safrandan 80-100 bardak çay yapılır. Pilavlarda, çorbalarda, et yemeklerinde, tavukta, balıkta ve zerde tatlısı birçok yemekte safranı kullanabiliriz.’’ diye konuştu.

Yılmaz, safranı özellikle Katar, Dubai, Arabistan gibi Arap ülkelerinin daha çok tercih ettiğini belirtti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: