KARABÜK Üniversitesi (KBÜ) Teknokent bünyesinde, güvenlikten arama-kurtarmaya kadar birçok alanda kullanılabilecek yerli ve milli otonom robot köpek projesi hayata geçiriliyor. TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında kabul edilen proje ile Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.
KBÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Ali Art’a ait AI ARD Robotik A.Ş. tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi firmalarından Aware Robotik iş birliğiyle yürütülecek “Çok Amaçlı Görev Planlama için Otonom Robot Köpek Tasarımı ve Geliştirilmesi” projesi resmiyet kazandı. İki yıl sürecek çalışma kapsamında, zorlu arazi koşullarında görev yapabilen dört ayaklı otonom sistemlerin geliştirilmesi planlanıyor.
Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Ali Art, dört ayaklı robotların engebeli arazilerde tekerlekli sistemlere göre önemli avantajlar sunduğunu belirtti. Robot köpeğin; endüstriyel denetim, arama-kurtarma ve güvenlik gibi riskli alanlarda kullanılacağını ifade eden Art, “Dünyada bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı oldukça sınırlı. Mevcut ürünlerin yüksek maliyetli olması ve ihracat kısıtlamalarına tabi tutulması, yerli çözümleri stratejik bir ihtiyaç haline getirdi. Geliştireceğimiz sistem yapay zekâ tabanlı; algı, sensör füzyonu ve pekiştirmeli öğrenme gibi ileri teknolojileri bir arada barındıracak” dedi.
Projede görev dağılımına da değinen Art, AI ARD Robotik olarak üç kritik alt sistemi üstlendiklerini kaydederek, “Elektronik kart ünitesi, aktüatör ve güç aktarma sistemleri ile görev kontrol istasyonunu biz tasarlıyoruz. İş ortağımız robotun beynini ve iskeletini tasarlarken, biz sinir sistemini ve iletişim altyapısını inşa ediyoruz” diye konuştu.
Karabük Üniversitesi Teknokent bünyesinde yürütülen projenin, Türkiye’nin mobil robotik ve otonom sistemler alanındaki Ar-Ge kapasitesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.
















