KAZI ÇALIŞMALARI ROMA KALESİ’NDE YOĞUNLAŞTIRILACAK

KAZI ÇALIŞMALARI ROMA KALESİ’NDE YOĞUNLAŞTIRILACAK

KARABÜK’ün Eskipazar İlçesi’ndeki Hadrianoupolis (Paflagonya) Antik Kenti’nde başlayan kazı çalışmaları Roma Kalesi olduğu düşünülen alanda yoğunlaştırılacak.

 

“Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianoupolis Antik Kenti’nde 2022 yılı kazı çalışmaları başladı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Roma süvarilerinin kullandığı 1800 yıllık demir maske ve çeşitli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı kare planlı yapı bölgesinin yanındaki Roma Kalesi olduğu düşünülen alanda kazı çalışmaları yoğunlaştırılacak.

‘BURASI KOCAMAN BİR ŞEHİR ASLINDA, YAVAŞ YAVAŞ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ’

Karabük Valisi Fuat Gürel, kazı çalışmalarını yerinde incelerken şöyle dedi: ’’Burası kocaman bir şehir aslında. Bunları yavaş yavaş gün yüzüne çıkarıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tarih Kurumundan aldığı desteklerle kazı çalışmaları 12 aya çıkartıldı. Burada 12 ay kazı yapılacak duruma getirildi. Belki kışın restorasyon ile ilgili çalışmalar yapılıyor ama yazın bir fiil kazılar devam ediyor. Bu manada işimiz hızlı gidiyor. Kazı yapmak meşakkatli ve çok ince bir işçiliği var. Süre uzayınca çok daha geniş sahalarda alanları kazımış ve gün yüzüne çıkarmış olacağız.’’

Antik kenti ören yeri haline getirmeyi ve turizme kazandırmayı istediklerini belirten Vali Gürel, ’’Geldiğimizden beri söylediğimiz bu ama pandemi önümüzü kapattı. 2 yıl gibi kayıp bir yılımız var. İnşallah bu süreçte çalışmalarımızı hızlandırdık. İnşallah bu sene ve önümüzdeki sene burası artık yavaş yavaş turizme kazandırılmış olacak. ’’dedi.

‘KAZI ÇALIŞMALARINI 45 KİŞİLİK EKİPLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş ise kazı çalışmalarını 45 kişilik bir ekiple gerçekleştireceklerini belirterek, ’’Roma kalesi olduğunu düşündüğümüz alanda sur kazısına başlayacağız. İçerisindeki yine birimlerin kazısına devam edeceğiz. Bunun yanında da mimari restorasyon çalışmalarımız da devam ediyor. Bunlarla birlikte kazısı tamamlanmış ve ortaya çıkarılmış yapılarında koruma çatı projelerini teker teker tamamlıyoruz. “dedi.

‘TURİZM HAREKETLİLİĞİ BAŞLADI’

Roma villasının projesinin ihale edildiğini ve yakın zaman içerisinde hayata geçirileceğini kaydeden Çelikbaş, “Hadrianoupolis’te turizm hareketliliği başladı. Son birkaç gündür misafirlerimiz geliyor. Bu bir başlangıç. Hadrianoupolis şuanda henüz tam anlamıyla ziyarete açılmadı ama birim birim bu çalışmaları tamamladıktan sonra kentin genelini ziyarete açacağız. O zamanlar gerçekten turizm hareketliliğine şahit olacaksınız.’’ diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: