HIV VE AİDS DÜNYADA AZALIYOR, ÜLKEMİZDE GİTTİKÇE ARTIYOR

HIV VE AİDS DÜNYADA AZALIYOR, ÜLKEMİZDE GİTTİKÇE ARTIYOR

KARABÜK Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Çolak, ‘’Tüm dünyada HIV enfeksiyonu ve AIDS’in rakamları azalma eğilimi gösterirken maalesef ülkemizde bu rakamlar gittikçe artıyor’’ dedi.

KBÜ Tıp Fakültesi Dr. Ekrem Karakaya Konferans Salonu’nda  ‘Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS’ sempozyumu başladı.  Akademisyenler tarafından HIV’in genel özellikleri ve bulaş yolları, HIV hastalık oluşturma mekanizması, dünyada ve Türkiye’de HIV enfeksiyonu, HIV enfeksiyonunun klinik seyri ve tedavisi, HIV enfeksiyonunun tanısında kullanılan testler, HIV enfeksiyonundan korunma, HIV aşı çalışmaları, HIV pozitif bireylerde beslenme, HIV pozitif bireylerde psikososyal yaklaşım başlıklarında ele alındı.

KBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Çolak, sempozyumun Avrupa Birliği projesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, ‘’Tüm dünyada HIV enfeksiyonu ve AIDS’in rakamları azalma eğilimi gösterirken maalesef ülkemizde bu rakamlar gittikçe artıyor. Bunun temel nedeni maalesef HIV pozitif ya da AIDS olan insanlar damgalamaya maruz kalıyorlar. Bu da aslında enfeksiyonu tam tanımamızdan ve bilmememizden kaynaklanıyor’’ dedi.

HIV enfeksiyonu ve AIDS’e sahip hastaların tedavi seçenekleriyle hayat kalitelerini oldukça yüksek tutulabildiğini söyleyen Çolak, “Farkındalığı sağlayarak eğitimlerle hem insanların tanıdan korkmaması ve tedaviye yaklaşması hem de enfeksiyonun ne olduğunu bilmesi bizim için son derece kıymetli. Farkındalığı artırıp bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Belki bu şekilde bilinç oluşturarak insanların kolaylıkla tanıya ulaşabilecekleri ve tedaviyi kolaylıkla alabilecekleri bilincini oluşturabilirsek ilerleyen yıllarda artık ülkemizde AIDS enfeksiyonlarına ait prevalansın düşmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: