HASADI BAŞLADI, GRAMI 50-60 LİRA

HASADI BAŞLADI, GRAMI 50-60 LİRA

KARABÜK’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan, bu hasat döneminde gramı 50 ile 60 liradan satılması beklenilen safranın hasadına başlandı.

Ağustos ve eylül aylarında ekimi yapılan bitkinin hasadına başlandı. Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Yukarı Çiftlik köyünde, Ağustos ayında 27 dönüm tarlasına ekimini yaptığı safranı toplamaya başlayan İsmail Yılmaz, ‘’Bu sene yağmur iyi gitti, havalar soğudu. Gece sıcaklığı 7-8 dereceye düştüğünde safran açıyor. Soğuklanmayı tamamlıyor soğanlar. 1 Ekim itibariyle bizim bölgede çiçekler açmaya başladı.’’ dedi.

Safran’ın faydalarına değinen Yılmaz, ’’En büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa çok iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır. Vücut direncini arttırır. Göz yorgunluğunda, Alzheimer ve kanser hastalığında kullanılıyor. ’’diye konuştu.

Safran’ın gram fiyatının sezon sonunda belli olacağını ifade eden Yılmaz, ’’Büyük ihtimalle 50 ile 60 lira civarında olur. Sezon sonunda hasada göre belli olur. Bu son yılda en çok Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden ve Rusya bölgesinden gelen müşterilerimiz var.’’ şeklinde konuştu.

Çiçek açan safranları cep telefonuyla görüntüleyen ve hassas terazide tartılan safrandan satın alan Kuveytli Mesaid Alkulaib ise şöyle dedi: ’’Ülkemizde bu safran yetiştirilmiyor. Diğer ülkelerden getiriyoruz. Buraya gelip safranı gördüm. Hayatımda ilk defa safran gördüm. Kullanıyoruz safranı.’’

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: