HADRİANOUPOLİS KAZI BAŞKANI ÇELİKBAŞ:’BİZİ ÇOK ŞAŞIRTTI’

HADRİANOUPOLİS KAZI BAŞKANI ÇELİKBAŞ:’BİZİ ÇOK ŞAŞIRTTI’

ESKİPAZAR’da Hadrianoupolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürerken, yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş,’’ Mimari kalıntılardan bizi en çok mutlu eden son 1 ay öncesinde ortaya çıkarmış olduğumuz çeşme yapısı. Çeşmenin küveti ve havuzu halen o mekanizması sağlam. Biz bunu ortaya çıkardığımızda gerçekten sağlam bir çeşmenin günümüze ulaşmış olması bizi çok şaşırttı. Diğeri de Roma İmparatorluğu askeri üssü. İçerisinde Romalı askerlere ait çok sayıda buluntular ortaya çıktı. ’’dedi.

İlçeye bağlı Budaklar köyünde 18 yıl önce başlanan kazı çalışmalarında, bugüne kadar yüzde 5’i ortaya çıkarılan ve Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılan 5 bin 500 yıllık Hadrianoupolis Antik Kenti’nde Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doçent Doktor Ersin Çelikbaş, başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülüyor. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gençlik Merkezi’nde düzenlenen toplantıda katılımcılara yıl içerisinde çıkartılan eserler, kazandırılan altyapı çalışmaları ve bilimsel yayınlarla ilgili Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, tarafından bilgilerin yer aldığı sunum yapıldı.

‘HADRİANOUPOLİS’İ MOZAİKLERLE TANIYACAKLAR’

Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Çelikbaş, Hadrianoupolis’e ziyaretçilerin gelmesini sağlayacak altyapı çalışmalarını tamamladık. Ziyaretçiler bir mozaik kentine gelecekler ve mozaiklere doyacaklar. Antik dönemin en önemli sanat dallarından bir tanesi olan mozaiklerle karşılaşacaklar ve Hadrianapolis’i mozaiklerle tanıyacaklar. ’’dedi.

‘BİZİ ÇOK ŞAŞIRTTI’

2021 yılında yapılan çalışmalara değinen Çelikbaş, “Mimari kalıntılardan bizi en çok mutlu eden son 1 ay öncesinde ortaya çıkarmış olduğumuz çeşme yapısı. Çeşmenin küveti ve havuzu halen o mekanizması sağlam. Biz bunu ortaya çıkardığımızda gerçekten sağlam bir çeşmenin günümüze ulaşmış olması bizi çok şaşırttı. Biz bunun restorasyonunu yaptıktan sonra tekrar aktif hale getireceğiz. Diğeri de Roma İmparatorluğu askeri üssü. İçerisinde Romalı askerlere ait çok sayıda buluntular ortaya çıktı. Savaş aletleri, kesici aletler, sosyal yaşamda kullanılan araç gereçler ve en önemlisi dediğimiz zırh ile maske. Biz burada Roma İmparatorluğu’nun varlığını biliyorduk ama buranın bir koruma amaçlı üs olduğunu bilmiyorduk.’’ diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: