KARABÜK’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde süren kazı çalışmalarında M.S. 4 ve 5’nci yüzyıla tarihlenen yeni mozaikler bulundu.
İlçeye bağlı Budaklar köyünde yer alan Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2003 yılında başlanılan kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında sürdürülüyor. Bölgede ‘Sondaj-2’ olarak adlandırılan yapının zemininde meyve sepeti, sülün, ördek, tavuk, tavus kuşu, üzüm, nar ve armut gibi figürlerin yer aldığı mozaikler bulundu.
MOZAİK KOLEKSİYONUNA ÖNEMLİ BİR SAHNE DAHA EKLENDİ
Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, şöyle dedi: “Bir oda tespit ettik. Odanın zeminin de mozaikler ile süslü olduğunu gördük. Mozaikler gerçekten çok ilginç figürleri ve sahneleri içermekte. Mozaiklerin tarihine baktığımız zaman, M.S. 4 ve 5’nci yüzyılla tarihleniyor. Hadrianopolis’te daha önce tespit edilen mozaiklerden, daha erken özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Mozaiklerde özellikle kuş figürleri dikkat çekici. Bir amfora var, bir de daha önce görmediğimiz tarzda yapılmış bir meyve sepeti var. Meyve sepetinin üzerinde armut ve üzümler işlenmiş, hemen yanına da nar eklenmiş. Meyve sepeti sanki natürmort bir tablo gibi işlenmiş. Bu özelliği ile gerçekten Hadrianopolis’e, mozaik koleksiyonuna önemli bir sahne daha eklenmiş olduğunu söyleyebiliriz.’’
Yapının fonksiyonunun kazıların devamında belli olacağını belirten Çelikbaş, ‘’Yapının henüz ne fonksiyona sahip olduğunu tam olarak söylememiz mümkün değil. Çünkü kazıların daha başında sayılırız. İlerleyen dönemlerde, kazılar ilerledikçe yapının fonksiyonunu tespit edeceğiz hem de mozaiklerin tamamını da açmış olacağız. ’’dedi.