GEREDE Çayı Temiz Aksın Platformu (GEÇTAP) Koordinatör Başkanı Mehmet Emin Aslan, ‘’Gerede Çayı, artık hayat veren bir su kaynağı olmaktan çıkmış, maalesef zehir taşıyan bir açık kanalizasyona dönüşmüştür. İlimizin siyasetçilerini ve Sivil Toplum Kuruluşlarını bu konuya odaklanmaya davet ediyoruz. Dahası, TBMM’de bir Araştırma Komisyonunun kurulmasını ve bu konuda harekete geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.
7 Sivil Toplum Kuruluşundan oluşan Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu (GEÇTAP), Bolu’nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca uzanıp 100’ü aşkın köyden geçip Yenice Irmağı adıyla Zonguldak Filyos’tan Karadeniz’e boşalan Gerede Çayı’nda yaşanan kirliliğin önüne geçmek için basın açıklamasında bulundu.
Koordinatör Başkanı Mehmet Emin Aslan, Gerede Çayı’nın zehir saçtığını belirterek şöyle dedi: ’’Çığlıklarımızı yetkililere ve Türk kamuoyuna, en güçlü şekilde duyurmak istiyoruz. Aynı gemideyiz ve hep birlikte bu ortak sorunu çözmek için mücadelemizi daha da güçlendirerek sürdürmek zorundayız. Gerede Çayı’na her gün arıtılmadan deşarj edilen 15.000 ton kirli endüstriyel atık hepimizin temiz bir çevrede yaşama hakkını açıkça ihlal ediyor. Bozulan doğal denge, kötü koku, balık ölümleri, tükenen tarımsal sulama, ölen büyükbaş hayvanlar, halk sağlığını tehdit eden kimyasal içerikler sadece bugünümüzü değil torunlarımızı yani geleceğimizi tehdit ediyor. Maalesef sorunu herkes biliyor ama her nedense neşter atılmıyor, bir türlü önlenemiyor. Gerede Çayı, artık hayat veren bir su kaynağı olmaktan çıkmış, maalesef zehir taşıyan bir açık kanalizasyona dönüşmüştür. Tehlikenin boyutlarını ve her geçen gün nasıl daha geri dönülemez bir tehdit haline geldiğini yakından gözlemliyoruz. Bir havzanın insanına kast etmek için oturup düşünseniz ancak bu kadar kötülük üretebilirsiniz. Bugün, buz dağının görünmeyen derinliklerini de ortaya koyarak hep birlikte bu mücadeleyi başlatmak istiyoruz. İlimizin siyasetçilerini ve Sivil Toplum Kuruluşlarını bu konuya odaklanmaya davet ediyoruz. Dahası, TBMM’de bir Araştırma Komisyonunun kurulmasını ve bu konuda harekete geçilmesini talep ediyoruz.’’