ESKİPAZAR’DA 5500 YILLIK YER ALTI KAYA YERLEŞKESİ BULUNDU

ESKİPAZAR’DA 5500 YILLIK YER ALTI KAYA YERLEŞKESİ BULUNDU

KARABÜK’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda 5 bin 500 yıllık yer altı kaya yerleşkesi ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş,’’ Hiç aklımıza gelmeyen bir noktada Batı Karadeniz’de Karabük sınırları içerisinde böyle bir kaya yerleşkesinin varlığı bizi gerçekten heyecanlandırdı ve şaşırttı’’ dedi.

İlçeye bağlı Budaklar köyünde yer alan Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2003 yılında başlanılan kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında sürdürülüyor. Bu yılki çalışmalarda günümüzden yaklaşık olarak 5500 yıl öncesine ait yer altı kaya yerleşkesi ortaya çıkarıldı. Yerleşkede galeriler ile salonlar bulunuldu.

GALERİLERDEN BİR TANESİNİN BÜYÜK BİR SALONA ULAŞTIĞINI GÖRDÜK

Çelikbaş, kazı çalışmalarının dolgu toprağı almakla başladığını belirterek, ’’Ulaştığımız birinci salondan farklı noktalara giden galeriler ortaya çıktı. Bu galerileri takip ettikçe ikinci salona ulaştık. İkinci salonda da yine farklı noktalara giden galerileri gördük. İçerideki dolgu toprak kalktıkça bilmediğimiz, gözle göremediğimiz galerilerde ortaya çıkmaya başladı. Bu galerilerden bir tanesinin büyük bir salona ulaştığını gördük. Bu salondaki dolgu toprağı kaldırmaya devam ettikçe farklı noktalara giden yine galeriler tespit ettik. Burada ki çalışma uzun soluklu bir çalışma. Bunu bu yıl içerisinde bitirmemiz mümkün değil. Buradaki çalışmalara ekibimizle birlikte önümüzdeki yılda devam etmeyi düşünüyoruz’’ dedi.

VARLIĞI BİZİ HEYECANLANDIRDI, ŞAŞIRTTI

Bu tip yer altı kaya yerleşkelerinin daha çok Anadolu’da Kapadokya ile özdeşleşmiş bir kültür varlığı olduğuna dikkat çeken Çelikbaş,’’ Hiç aklımıza gelmeyen bir noktada Batı Karadeniz’de Karabük sınırları içerisinde böyle bir kaya yerleşkesinin varlığı bizi gerçekten heyecanlandırdı ve şaşırttı’’ şeklinde konuştu.

Çelikbaş, çalışmaları sonucunda ilk bulgularını ise şöyle aktardı, ’’Arkeolojik somut veriler bize bu kaya yerleşkesinin kalkolitik dönemden itibaren yani günümüzden yaklaşık olarak 5500 yıl öncesinde kullanıma başladığını ve insanların burada iskan faaliyetlerini gerçekleştirdiğini bize gösterdi. Tabii burası sadece o dönemle sınırlı değil. Bu kaya yerleşkesinin kalkolitik dönemde özellikle Roma döneminde yoğun bir şekilde ve Bizans dönemine kadar da kullanım gördüğünü bizlere göstermiş oldu.’’

Çelikbaş, 2024 yılında kazı çalışmaların devam edeceğini ifade ederek,’’ Gelecek yılda burada yine tespit ettiğimiz ve kazısını henüz tamamlamadığımız 2024 yılı içerisinde galerilere devam edeceğiz. Heyecanlı bir şekilde bu galerilerin hangi salonlara bu yerleşkenin hangi birimlerine fonksiyonel açıdan hangi birimlere ulaşacağına bekliyoruz ve çalışmalarımızı da bu şekilde planlayacağız’’ diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: