ESKİPAZAR’DA 1800 YILLIK YAZIT BULUNDU, SAĞLIK TANRISININ ADI YAZIYOR

ESKİPAZAR’DA 1800 YILLIK YAZIT BULUNDU, SAĞLIK TANRISININ ADI YAZIYOR

KARABÜK’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen çalışmalarda ‘Kurtarıcı Asklepios’a Ailios Deiotaros sundu’ ifadeleri bulunan yazıt bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Asklepios’un antik dönemde sağlık tanrısı olduğunu, antik kentte bu kültürün olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

 

İlçeye bağlı Budaklar köyünde yer alan Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2003 yılında başlanılan kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında sürdürülüyor.

Antik kentte geçen yıl ortaya çıkartılan kare planlı bir yapıda devam eden kazılarda üzerinde, ‘Kurtarıcı Asklepios’a Ailios Deiotaros sundu’ ifadeleri bulunan 1800 yıllık yazıt bulundu.

Çelikbaş, şöyle dedi: ’’Yapmış olduğumuz çalışmalarda buranın iç kalenin birimleri olduğunu tespit ettik. Kazı ilerledikçe yazıtlı bir blok taşı üzerinde devşirme bir malzeme olarak kullanıldığını gördük. Daha sonrasında bu taşın çeşitli noktalardan açılmasını sağladık ve üzerinde 3 satır bir yazıt ortaya çıktı. Yazıt Hadrianopolis ve Karadeniz arkeolojisi açısından çok önemli. Çünkü yazıtın üzerinde şöyle bir ifade var; Ailios Deiotaros Kurtarıcı Asklepios’a sundu’ diyor.  Burada Askleopios’un varlığını daha öncesinde biraz tahmin ediyorduk ama bu yazıtın burada çıkmasıyla artık Hadrianopolis’te Asklepios kültürünün var olduğunu net bir şekilde tespit etmiş olduk.’’

Çelikbaş, Asklepios’un antik dönemde sağlık tanrısı olduğunu ifade ederek,’’Asklepios antik dönemde sağlık tanrısıdır. Bu kültürün olduğu yerlerde genelde şifahaneler yani antik dönemin hastaneleri bulunur. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de Bergama’da yer alır. Yine Allianoi’de buna benzer bir Asklepios kültürü vardır. Bu Karadeniz de Asklepios kültürünün ilk defa tespit edildiğini söyleyebiliriz. Hadrianopolis’in kendi basmış olduğu sikkelerde tanrı Asklepios figürlerini görmüştük, fakat sikkelerdeki bu figürler bir yerlerdeki kültür varlığını yüzde yüz ifade etmez. Yazıtın ortaya çıkması gerçekten Hadrianopolis’te bir Asklepios kültürünün olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.’’ diye konuştu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: