BAYRAMDA AĞIZLAR SAFRANBOLU LOKUMUYLA TATLANACAK

BAYRAMDA AĞIZLAR SAFRANBOLU LOKUMUYLA TATLANACAK

KARABÜK’ün, Osmanlı’dan kalan mimarisi ve lokumu ile ünlü ilçesi Safranbolu’da lokum imalathaneleri Ramazan Bayramı tatili için hazırlıklarını sürdürüyor. İlçeye gelecek tatilcilerin ağızları Safranbolu lokumuyla tatlanacak.

Tarihi ilçedeki lokum üreticileri bayram öncesi hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Ramazan Bayramı’nda ilçeye gelecek olan tatilciler ve bayiler için çifte kavrulmuş, safranlı, sade, sakızlı, güllü, Antep fıstıklı, fındıklı, çikolatalı, zereşk kaplı ve tahin dolgulu lokumlar hazırlanıyor. Lokumların kilosu çeşitlerine göre 50 TL ile 150 TL arasında satılıyor. Bakır kazanlarda üç buçuk saat kaynatılarak oluşan ve  diğer lokumlara göre boğazı yakmayan lokumlar, ilçeye gelecek tatilcilerin ağızlarını tatlandıracak.

Lokum üreticisi Erdinç Sezer, 2 yıl sonra ilk kez evin dışında Ramazan Bayramı’nın kutlanacak olmasından dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi.

Sezer, bu yıl özellikle artan hammadde fiyatlarının şeker ve çikolata ürünlerindeki fiyat artışları sonucu lokuma olan talebi arttırdığını belirterek, ” İstanbul, Ankara, İzmir gibi Türkiye’nin dört bir yanından fabrikalardan siparişler geldi. Büyük firmalara lokum gönderdik. Şimdi son iki üç gün kendi tezgahlarımızda Safranbolu’ya gelecek olan turistlere sunmak üzere lokum hazırlığı yapıyoruz. Biraz temkinli yaklaşıyoruz, çünkü insanlar yıllardır sürdürüle gelen alışkanlıklarını bu yılda yerine getirecekler mi, bunu da yaşayarak göreceğiz. Herkesin malumu maddi sıkıntılar, artan fiyatlar bizi nereye getirecek turizmde bunu da bu sene bayramda ilk kez yaşayacağız. Ama biz ümitliyiz çünkü bizim insanımız gezmeyi, kültürü ve turizmi sever. Bayramda 4-5 günlük bir tatil var bunu da değerlendirmek isteyeceklerdir. Biz günü birlikte olsa yakın bölgelerden ve büyükşehirlerden misafirlerin geleceğini tahmin ediyoruz. 2-3 yıl önce kadar olmasa da biz ümidimizi sıcak tutuyoruz.’’ dedi.

Tatilciler için 50 ton lokum hazırladıklarını ifade eden Sezer, ’Ürün çeşitliliğimizi arttırdık ve her keseye uygun lokum üretimimiz devam ediyor. Kültürümüzde lokum tüketimi var. İnsanlar Ramazan Bayramı’nı bir yerde Şeker Bayramı olarak da değerlendiriyor. Mutlaka evinde lokum bulunduruyor. Misafirliğe giderken, çikolata yerine lokum alıyor. Bizim insanımızın kültürü bedeli ne olursa olsun, o kültürü yaşatacak kapasitedir. ‘’diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: