‘BAŞARILI OLDUĞUMUZ SÖYLENEMEZ’

‘BAŞARILI OLDUĞUMUZ SÖYLENEMEZ’

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş,’’ 2000’li yıllara kadar safranın üretilmesi ve tanıtılması konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. Safran tarımının yöremizde daha da yaygınlaşması, üretiminin artması en büyük hedefimiz ve arzumuzdur’’ dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş TBMM Genel Kurulu’nda Safran ile ilgili gündem dışı söz alarak, Safranın yöre için önemini ve süreç içerisinde gelişimini değerlendirdi. Son yıllarda üretiminin artması ve turizmcilerin de dikkatini çekmesiyle Safranbolu’da alternatif bir turizm cazibesi oluşan Safran TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş tarafından gündeme taşındı.

Milletvekili Güneş, kürsüdeki konuşmasında şunları söyledi:’’Değerli milletvekilleri, günümüzde safran, ülkemizde yoğun olarak sadece Safranbolu ilçemizde üretilmektedir. 2000’li yıllara kadar safranın üretilmesi ve tanıtılması konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. 2000’li yılların başında sadece 1 köyümüzde üretimi yapılan safran, İl Tarım Müdürlüğümüzün gayretli çalışmalarıyla ve geliştirilen kalkınma projeleriyle bugün Yazıköy, Çıraklar, Kadıbükü, Gündoğan, Davutobası, Güney, Aşağıdana, Çiftlik ve Ovacuma olmak üzere 9 köyümüzde üretilir hâle gelmiştir. Bu gayretler sonucunda safran tarımı yöre ekonomisine yıllık 1 milyon TL civarında katkı sağlamaktadır. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 5 milyon TL’ye yükseltilmesidir. Safran tarımının yöremizde daha da yaygınlaşması, üretiminin artması en büyük hedefimiz ve arzumuzdur. Artan üretim ve dünyayla rekabet sadece yöre ekonomisine değil, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Değerli milletvekilleri, safran, tarımsal üretiminin yanı sıra turizm cazibesiyle de önemli bir ekonomik potansiyele sahiptir. Bu yılki safran ekiminin başlamasından hasadına kadar geçen kırk günlük sürede, aralarında Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkeleri olmak üzere yerli ve yabancı 80 bin turist, mucize bitkinin nasıl yetiştirildiğini yerinde görebilmek için safran tarlalarını ziyaret etmişlerdir. Bu yönüyle de safran tarımı yöremiz için alternatif bir turizm destinasyonu oluşturmaktadır. Tur şirketlerinin nadide bitkinin üretimi ve hasadını tur programlarına almalarını buradan öneriyorum. Tabiatın yüzünün kışa döndüğü, doğada yaşayan tüm canlıların dinlenme dönemine girdiği günlerde çiçeklerini açan ve hasadı yapılan safranı tanımak ve üretimini desteklemek son derece önemli bir görevdir. Safran tarımının gelişmesi ve tanınması için öncelikle sağlıklı bir pazar yapısına kavuşmalı, coğrafi işaret hükümlerine titizlikle riayet edilmeli, üretimde devamlılığı sağlanmalı ve Bakanlıkça desteklenmesine devam edilerek safran hak ettiği konuma ulaştırılmalıdır.”
 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: