SULTAN 2. ABDÜLHAMİD ANILDI

SULTAN 2. ABDÜLHAMİD ANILDI

Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid, vefatının 102’inci yıl dönümünde Karabük Üniversitesinde düzenlenen programla anıldı.

Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen “Vefatının 102. Yılında Sultan II. Abdülhamid Han” konulu konferansa konuşmacı olarak ünlü sunucu Pelin Çift ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz katıldı. Sultan II. Abdülhamid Han döneminin ele alındığı konferansa öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Refik Polat, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.

“Abdülhamid Han, yalnızca Osmanlı tarihine değil günümüze de damgasını vurmuş bir isim”

Programın moderatörlüğünü yapan ünlü sunucu Pelin Çift konuşmasının başında Sultan Abdülhamid’in Osmanlı tarihine damga vurmuş bir isim olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Vefatının 102. yılında Sultan Abdülhamid Han’ı konuşmak üzere buradayız. Hem dönemi hem icraatları hem şahsiyeti hem sonrasında bıraktığı izler, bugüne yansıyan politikaları ve hatta bugün hem siyasi tartışmalarında olsun hem dünya meselelerinde olsun ilginç bir şekilde sürekli atıfta bulunduğumuz bir isim. Abdülhamid Han, bizim yalnızca Osmanlı tarihine değil günümüze de damgasını vurmuş bir isim. En zor zamanda iktidara gelip en uzun yüzyıl denilen dönemde Osmanlı Devleti’nin aslında ömrünü uzatıyor.”

“II. Abdülhamid Han, Osmanlı Devleti’ni kurtarmaya ve toplumu eğitmeye çalışan bir Osmanlı sultanıdır”

Programın konuşmacısı Prof. Dr. Tufan Gündüz, Sultan Abdülhamid’in anlaşılması için o dönemin şartlarının bilinmesi gerektiğini belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Avrupa sanayileşmesini tamamlıyor. Kuramsal bilgiyi, teknolojiye çeviriyor. Hızlı bir şekilde yeni üretim alanları ve bilimsel alanlar ortaya çıkıyor. Osmanlı Devleti’nde ise azınlık ayaklanmaları var. Büyük savaşlar var ve sürekli topraklar kaybediyorsunuz. Ülkede birikmiş sermaye yok. Bizim demokrasi sorunumuz var, yani halkın demokrasi talepleri sorunu var. Bu sorun talep olduğundan kaynaklanan sorun değil, olmadığından kaynaklanan sorun var. Abdülhamid zor bir dönemde meşrutiyeti ilan ediyor. Meşrutiyet talebi, halktan gelen bir talep değil aydınlardan gelen bir talepti.”

Prof. Dr. Gündüz, Sultan Abdülhamid’in tarihin önemli gelişmelere sahne olduğu bir dönemde tahta çıktığını belirterek, “Abdülhamid Han, 1876 yılında Osmanlı tahtına geçti. Abdülhamid bütün gücüyle ve enerjisiyle devleti tutmaya çalışan, toplumu modernleştirmeye çalışan, devleti kurtarmaya, toplumu eğitmeye çalışan bir Osmanlı sultanıdır.”  diye konuştu.

 

Sultan II. Abdülhamid’in modernleşme ile ilgili en yaygın faaliyet alanlarından birinin eğitim sahası olduğunu ve eğitime yönelik faaliyetler gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Gündüz , “Eğitim alanında muazzam bir gelişim söz konusu. Eğitim sistemi modernleştirildi. Sanayi mektepleri kuruluyor. Kadın haklarında çok ciddi atılımlar var. Kız okulları açılıyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Yahudi göçü meselesine de değinen Gündüz,  Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde zor durumda kalan Yahudilerin Osmanlı Devleti’ne sığındığını belirterek, Yahudilerin Filistin’e yerleşme konusunda Sultan Abdülhamid Han’ın taviz vermediğini dile getirdi.

Program, soru cevap bölümünün ardından gerçekleşen hediye takdimi ile sona erdi.

Konferansın ardından ünlü sunucu Pelin Çift ve Prof. Dr. Tufan Gündüz, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: