‘COĞRAFİ ÜRÜNLERİN BATI KARADENİZ BULUŞMASI’ ÇALIŞTAYI

‘COĞRAFİ ÜRÜNLERİN BATI KARADENİZ BULUŞMASI’ ÇALIŞTAYI

BATI Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Faruk Özlü, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde coğrafi işaretlerden elde edilen gelirin yıllık 20 milyar Euro olduğunu belirterek, “Her şehrimizin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya bu ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız” dedi.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Batı Karadeniz Kalkınma Birliği ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği tarafından ‘Coğrafi İşaretli Ürünlerin Batı Karadeniz Buluşması’ konulu çalıştay düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştayda konuşan Faruk Özlü, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerde coğrafi işaretlerden yıllık elde ettikleri gelir yaklaşık 20 milyar Avro’dur. Yani coğrafi işaretler kavramını hafife almayalım. Gerçekten önemli bir kavramdır. Fikir ve sanat eserleri kanunu çıktı. Bu kanunda Türk Patent ve Marka Kurumu’nu ilgilendiren kanundur. Bu kanun içerisinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı’nı kurduk. Sınai Mülkiyet Kanunumuzla birlikte coğrafi işaretler alanında büyük bir atılım gerçekleştirdik. Böylece bu kanunun getirdiği yeniliklerle büyük kazanımlar elde etmiş olduk. Bu düzenlemelerle 6 ay olan ilan süresini 3 aya indirdik ve tescil sürecini kısalttık. İlanlardan ulusal ve yerel gazete zorunluluğunu kaldırdık. Böylece ilan masraflarını sıfırladık. Ayrıca birçok geleneksel ürünümüzü koruma altına aldık.” dedi.

Türkiye’nin yaklaşık 2500 adet coğrafi işaret alma potansiyelinin var olduğunu belirten Özlü,’’Bu rakam henüz 450. 42 bin adet daha ülkemizde coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürün var. Her şehrimizin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya bu ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız. Ülkemize ve bölgemize bir kimlik veren, şehirlerimizle bütünleşen ve onlara ayrıcalık sunan her ürünü ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Bu ürünleri bir an evvel tescil edebilmek için çeşitli çalışmalara imza atmak istiyoruz.’’

Tüm illerde coğrafi işaret konusunda ciddi bir bilinç ve farkındalık oluşturmalarının gerekliliğine işaret eden özlü,’’Hem bölge belediyeleri hem de BAKAP olarak bu konudaki seminerleri, toplantıları, çalıştayları destekleyeceğiz. BAKAB’ın bütçesini, gelirlerini arttırdığımızda üzerinde duracağımız  en önemli konulardan biriside coğrafi işaretler konusudur. Bu bölgedeki BAKAB üyesi illerin, ilçelerin coğrafi işaret alabilecek ürünlerini Türk Patent ve Marka Kurumu ile başlayarak onu tescillemektir.’’

BAKAB’ın ilk encümen toplantısında kilosu 30 bin TL’den satılan Safranbolu Safranının AB nezdinde tescili için destek kararı aldıklarını hatırlatan Özlü,’’Safranbolu’nun sahip olduğu bu büyük değerin sadece ülke içinde değil yurt dışında da tescil edilmesini, tanınmasını ve itibar görmesini istiyoruz.Safran bitkisinin kıymetini daha da arttırmayı üreticilerimize daha fazla destek olmayı hedefliyoruz. Bugün AB nezdinde tescilli 3 ürünümüz bulunuyor. Bunlar Malatya’nın kayısısı, Gaziantep’in baklavası ve Aydın’ın inciridir. Ayrıca 35 ürünümüz AB tescili almak için girişimleri devam ediyor. İnşallah Safranbolu safranını da göreceğiz. Batı Karadeniz’e özgü yöresel ürünlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için bölgemizde yer alan sivil toplum kuruluşularımızla birlikte YÖREX tarzı bir Batı Karadeniz yöresel ürünler fuarını yapmayı hedefliyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerimiz toprağımızın, kültürümüzün ve insanımızın imzası demektir. Bu imzayı dünayaya taşımak, ürünlerimizin katma değeri arttırmak ve üreticilerimizi desteklemek hepimizin ortak amacıdır.’’diye konuştu.

Konuşmaların sonunda yöresel ürünler tadıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: