‘MUCİZE BİTKİ’ SAFRAN ERKEN ÇİÇEK AÇTI

‘MUCİZE BİTKİ’ SAFRAN ERKEN ÇİÇEK AÇTI

KARABÜK’ün dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da yetiştirilen ve ‘mucize bitki’ olarak bilinen safran erken çiçek açtı. İlçedeki en büyük safran üreticisi İsmail Yılmaz,’’ Köy göç almaya başladı. Safrana meraklar çok çoğaldı. Dünyada köy bilinir hale geldi. Mahallemizin bir tanesi şu anda Safran Mahallesi olarak geçiyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor’’ dedi.

İlçeye 8 kilometre mesafede bulunan Yukarı Çiftlik köyünde Ağustos ve Eylül aylarında ekimi yapılan, ‘mucize’ bitki olarak bilinen, boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan ve ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safran, uygun hava şartlarından dolayı bu sene erken çiçek açtı. İlçe turizmine büyük katkı sağlayan safran, köyün de kaderini değiştirdi. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen 45 haneli ve 8 üreticinin bulunduğu köy göç alarak 73 haneye ulaşırken, üretici sayısı da 15 oldu. Köyde 20 dönüm alandan 20 kilogram ürün elde etmeyi bekleyen ilçenin en büyük safran üreticisi İsmail Yılmaz, geçen sene gramı 320 liradan satılan safranın bu seneki fiyatının dekolteye göre belli olacağını söyledi.  Tarihi ilçede yetişen safranın diğer safranlardan ayıran en önemli özelliğinden bahsetti.

Safranın ilçeye büyük değer kattığını ifade eden Yılmaz, ’’Geçen yıl tarlamıza yaklaşık 45-50 bin ziyaretçi girdi. Bu sene daha fazla misafir bekliyoruz. Bunun içinde arayan çok var. Köyümüzde çok üretici oldu. Amacımıza ulaşacağız. Neredeyse köyün tamamı safran üretiyor şu anda” diye konuştu.

İlk olarak 2018 yılında köyünde safran üretimine başladığına dikkat çeken Yılmaz,’’ Biz üretime başladıktan sonra sanki köyün kaderi değişti. Üretim yapanlar çok çoğaldı. Köy göç almaya başladı. Safrana meraklar çok çoğaldı. Dünyada köy bilinir hale geldi. Mahallemizin bir tanesi şu anda Safran Mahallesi olarak geçiyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Haritalara safran tarlası ya da safran üretim köyü diye girildiğinde direkt olarak bu köye geliniyor’’ dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: