KARABÜK’ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 6 bin 64 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık köyü unvanını aldı. Köyün en büyük geçim kaynağı seracılık.
TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 yılı verilerine göre Türkiye’nin en kalabalık köyü 6 bin 64 kişilik nüfusu ile Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü oldu. Daha önce 2019’da 5 bin 949 kişiyle bu unvanı alan yerleşim birimi, 2021’de 6 bin 40 kayıtlı nüfusuyla ikinci sırada yer aldı. 2023’te ise kayıtlı 6 bin 64 kişiyle yine en kalabalık köyler listesinin başına yerleşen Bostanbükü köyü bu sayıyla en az nüfusa sahip 364 köyün toplam nüfusu ile 79 ilçeyi geride bıraktı.
Karabük – Kastamonu kara yolu üzerinde bulunan ve 4 mahalleden oluşan köyün ortasından ise Araç çayı geçiyor. Karabük’e 7, Safranbolu ilçesine 3 kilometre mesafede ve Karabük Üniversitesi’nin hemen yakınındaki köy sakinlerinin büyük bölümünün geçim kaynağı seracılık.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KÖYÜ OLMAK BİZİ MUTLU VE GURURLU YAPTI
Köyün muhtarı Osman Alkan, Türkiye’nin en kalabalık köyü ünvanı almalarının kendilerini mutlu ve gururlu yaptığını belirtti. Alkan, Köyün kalabalık nüfusa sahip olmasıyla ilgili ise şunları söyledi:’’1970 yıllardan itibaren göç alan bir köyüz. Karabük ile ilçesi Safranbolu’ya yakınız. O yıllardan itibaren Kardemir A.Ş’de çalışanlar bu köyü cazip görmüş ve yerleşmeye başlamışlar. 2 tane tekstil fabrikamız var. Burada çalışan 2 bine yakın işçimiz var. Bunların bir kısmı da köyümüze yerleşiyor. En önemlisi de üniversiteye çok yakınız. 2 tane KYK yurdumuz var. Bu yurtlarda kalan 4 bine yakın öğrencimiz köyümüz nüfusuna kayıtlı değil. Üniversitede çalışan hocalarımız, memurlarımız köyümüze yerleşiyor. Bunların hepsi bir etken.’’
Köy olarak kalmak istediklerini ve bundan da memnun olduklarını belirten Alkan,’’2015’de Safranbolu’ya mahalle yapılması konusunda yapılan referandumda biz istemedik. Burası tarım ve hayvancılık köyü. Ne kadar şehirleşsek nüfus olarak da çoğalsakta özünde biz bir köyüz ve memnunuz. Köyümüzde yapılan tarım faaliyetlerini çok profosyonel anlamda geliştirdik, bunların bitmesini istemiyoruz’’ dedi.
Kalabalık bir köyü yönetmenin muhtarlık bütçesiyle zor olduğuna değinen Alkan, ’’Ancak üstesinden gelinmez değil, biz bunu başarıyoruz. 6 tane aza arkadaşımızla beraber 3 tane çalışanımızla hizmet etmeye gayret gösteriyoruz’’ diye konuştu.
Karabük İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen ise şöyle dedi: ’’Çok kalabalık bir köy olması nedeniyle İl Özel İdaresi olarak yoğun bir çalışma temposu içerisinde oluyoruz. Sıcak asfalt çalışmalarını yaptık ve bitirdik. Şimdi yürüyüş kaldırımlarıyla ilgili bir çalışmamız var. Köyümüzün geçim kaynağı seracılık. Bu konuda da elimizden gelen desteği veriyoruz. 6 bin üzerinde nüfusa sahip bir köye hizmet etmek aslında bir ilçeye hizmet etmekle eş değer. 300’ün üzerinde çöp konteyneri ile gün aşırı çöplerin toplanmasıyla ilgili bir husus var. Daha önceden köyümüz muhtarlığı bu konuda önemli kaynaklar aktarıyordu. Şimdi biz bunu ücretsiz olarak yapıyoruz.’’
KÖY SAKİNLERİ KONUŞTU
Köy sakinlerinden Bilal Durak, ’’Burada doğdum, burada yaşıyorum. Böyle bir unvan aldığımız için çok mutluyuz. Daha öncede almıştık. Ama bu sefer ki biraz daha şaşalı oldu’’ dedi.
79 yaşındaki İhsan Çakıroğlu da 20 yıldır seracılık yaptığını belirterek, ’’İklim müsait. Sebze ve meyve rahatlıkla yapabiliyoruz. Köyün yüzde 80’i seracılık geri kalan ise besicilik yapıyor’’ şeklinde konuştu.