KARABÜK Belediye Başkanı Rafet Vergili, ön ödemeli sayaçlarda akıllı kart sayesinde dolum yaparak suyun kullanılacak olmasıyla ilgili,’’ Yeni yapılan binalarda, devlet dairelerinde, sanayi tesislerinde ve sanayi sitelerinde akıllı su sayacı takılma şartı var, diğer binalarda yok.’’ dedi.
4 MİLYON 722 BİN 313 TL SU PARASI ALACAĞIMIZ VAR
Başkan Vergili, kentte en büyük problemlerden bir tanesinin devlet dairelerinden ve sanayi sitelerinden su tahsilatı olduğunu belirterek, ’’Belediye olarak aldığımız kararlarından bir tanesi yeni yapılan binalara akıllı su sayacı değiştirilmesi. Diğer binalarda akıllı su sayacı değiştirmek gibi bir kararımız yok. Bizim aldığımız kararda, devlet daireleri, sanayi tesisleri, sanayi sitelerine ve yeni yapılacak binalara da kendileri takılma şartı var. Bunun dışında 100. Yıl Mahallesi’nde çok öğrenci olduğundan gelen talepler vardı. Burada ‘öğrenciler su borcunu ödemeden gidiyor’ diye kiraya veren arkadaşlar talepte bulundu. Bir bina da 5 daireye takılıyor, 2 tane daireye takılmayınca programda karışıklık oluyor diye arkadaşlar bunları değiştirmişler. Bundan sonra kesinlikle talep eden kişilerde kendileri takacak. Bizden istedikleri için biz taktık. Öğrenci sayısı çok ve gerçekten ödenmeye su bedelleri de çok. Karabük’te 4 milyon 722 bin 313 TL su parası alacağımız var. Bu paralar benim param değil, halkın parası zaten.’’
JANDARMADAN DESTEK ALINARAK GİDİLEN SANAYİDE SU SAYAÇLARI OKUNAMIYOR
Cumayanı Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanının akıllı sayaç takılmaması için iyi bir direnç gösterdiğini ifade eden Başkan Vergili; “İyi bir direnç göstermesinin sebebi kendisinin 3 bin TL su borcu var ve 3 aydır da su bedeli yazılamıyor. Hemen yanında bulunan kardeşinin işyerinin 1500 TL su borcu gözüküyor ama 2010 yılından bu tarafa da su bedeli yazılamıyor. Sanayi sitesi kooperatifinin su borcu ise 166 bin 752 TL. Buradaki diğer sanayi esnafının borcu ise 74 bin 653 TL ve bunların sayısı da 10 -15 civarında. Bugün Jandarmadan destek alınarak sanayiye gidiliyor ama yine su sayaçlarını okuyamadı arkadaşlar. Biz bu dirençlerle karşı karşıyayız. Bu arkadaşın işi ve iştigali ne. Bu arkadaş araba yıkıyor sadece ve ayda 1500 TL su borcu gelecek, buda komik. Bir şeyler kapatılmaya çalışılıyor. Bunun tahsilatını yaparız, kimseden çekincemiz yok. Bu paralar Karabük’ün parası. Kemaloyman Sanayi Sitesi’nde de bazı sayaçları değiştirdik, bazıları yine direniyor. Onlarda borcu olanlar ve 60 bin 585 TL tahsilat bekleyen para var.’’ diye konuştu.
MEVCUT KULLANILAN SU SAYAÇLARIN 10 YILDA BİR DEĞİŞTİRİLME MECBURİYETİ VAR
Başkan Vergili, şuan kullanılan mevcut su sayaçların 10 yılda bir değiştirilme mecburiyeti olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Yüzde 5 ile 25 arasında eski cihazlar kullanılan suyu eksik okuyor. Ben bu milletin cebinden para çıkmaması için elimden gele her şeyi yaptım. Su fiyatlarını yükseltmedim. Her kapının önüne atmış oluğum asfaltın bedeli herkese paylaştırıp alma hakkım var, almadım. Değiştirilmiş olan su boruların tamamının bedelini alma hakkım var, almadım ve zorunludur da. Bunla ilgili bana müfettişler bana dava açtığı zaman Sayıştay da hepsinin hesabını verdim. Karabük’te adamdan alacağımız üzerinde ikinci ceketi yok, parayı nasıl alayım diye gidip savunmasını verdim. Üç kere şehri asfaltladım, üç kere asfaltladığım parayı alırdım.”