TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, “Milli yüksek hızlı treni, raylara indirerek milletçe büyük bir başarıya imza atmak istiyoruz” dedi.
Karabük Üniversitesi’nde 3 gün sürecek 3’üncü Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu’nun açılışında konuşan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, 2003 yılının bir milat olduğunu ve bu yıldan sonra demiryollarının devlet politikası haline geldiğini söyledi. Apaydın, 150 yıl el değmeyen demiryolu hatlarının tamamına yakınını yenilediklerini, elektrikli ve sinyalli hale getirdiklerini, yüksek hızlı tren hatlarının uzunluğunun ise bin 213 kilometreye ulaştığını belirtti. Apaydın, “Yüksek Hızlı Tren için 3 bin 229 kilometre yeni demiryolu inşaatı devam ediyor. 20 noktada açmayı planladığımız lojistik merkezlerden 7 tanesini hizmete aldık. Şehir içi modern toplu taşıma araçlarımız olan Marmaray ve Egeray devreye alındı. Başkentray kısa sürede hizmete girecek” dedi.
İleri teknoloji gerektiren demiryolu araç ve gereçlerin Türkiye’de üretilmesine yönelik önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Apaydın, şöyle konuştu:
“Bağlı ortaklıklarımızla yeni nesil dizel ve elektrikli trenleri üretiyoruz. Mili üretime yönelik çalışmalar devam etmekte. İlk milli elektrik lokomotifi geçen yıl devreye aldık ve hizmet veriyor. Yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesi için milli projeler başlattık. Milli yüksek hızlı tren, mili dizel ve elektrikli tren seti ve yeni nesil yük vagonu üretmek için çalışıyoruz. Bağlı ortaklıklarımızın yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, TÜBİTAK, Aselsan, Havelsan gibi bu sektörde çalışan tüm paydaşlarımızla çalışıyoruz. Milli yüksek hızlı treni raylara indirerek milletçe büyük bir başarıya imza atmak istiyoruz.”