KARABÜK Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (Kardemir) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Türkiye’de yapılamayan tren tekeri üretimine önümüzdeki yıl başlayarak yılda 200 bin tren tekeri üreteceklerini söyledi.
Kardemir Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ haftası kapsamında, fabrika içinde güvenli çalışma metodu uygulanan atölyelerde işçiler ve aileleriyle buluştu. Gazetecilere açıklama yapan Yılmaz, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en iyi kangal haddehanelerinden birini geçen Nisan ayında devreye aldıklarını ve yıllık 700 bin ton üretiminin startını verdiklerini hatırlattı. Çok donanımlı ve yüksek teknolojisi bulunan haddehanenin fabrikalarına katma değerli ürün üretmek anlamında çok önemli katkı sağlayacağını belirten Yılmaz şöyle dedi:
“Şimdiye kadar kütük, blum, inşaat çelikleri ve en önemlisi ray ve ağır profil üretiyorken, ürün yelpazesine çok muhtelif ürünler şeklinde kangal eklenecek. 5.5-25 mm ile 25-50 mm’ye kalın kangal üretim hattımız var. İstediğimizi zaman nervürlü çelik üretebileceğiz. Daha da önemlisi kaliteli yuvarlaklar ve transmisyon çeliklerini üreteceğiz. Dolayısıyla haddehane 4 ayrı çıkışı ile çok farklı ürünler üretebilecek. Ülkemizde araç lastik teli üretimi yapılıyor ama ara mamulü laiki ile üretilemiyor. Lastik teli dahil bu haddehanemizde bunları üretiyor olacağız.”
‘YILDA 200 BİN TREN TEKERİ ÜRETECEĞİZ’
Yılmaz, demiryolu tekeri üretecekleri fabrikanın yapımının önümüzdeki yıl tamamlanacağını, burada tüm işlerin robotlar tarafından yapılacağını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:
“Türkiye’de demiryolu tekeri üretimi yapılamıyor. Artık Türkiye’nin ve yakın pazarın ray ihtiyacını sağlayan Kardemir, teker fabrikası devreye girince başta ülkemizin ihtiyacı ile komşularımıza ve Avrupa’ya kadar tren tekeri ihracını da yapacak. Yılda 200 bin adet tren tekeri üreteceğiz. Geçen sene 170 bin ton ray üreterek rekor seviyeye ulaştık. Komşumuz İran ile formaliteleri devam eden ray satışı anlaşması var. Sonuçlandığında üretimimize katkı sağlayacaktır diye bekliyoruz. Önümüzdeki günler çok daha iyi olacak diye düşünüyorum.”
Geçen yıl 2 milyon ton sıvı çelik üretimini aştıklarını, bu yıl ise bunun üzerinde bir üretim gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, geçen yıl dünyada ve Türkiye’de Çin’in etkisini hissettiklerini söyledi. Bu konuda az da olsa sıkıntı yaşadıklarını belirten Yılmaz şöyle dedi:
“Ancak içinde bulunduğumuz günlerde biraz daha düzelme olduğunu görüyoruz. Ne kadar sürdürülebilir olduğunu zaman içinde göreceğiz. Hep beraber aynı gemideyiz. Dünya ekonomisi aynı gemide. Biz de kendimizi her gün ‘daha zor günler olursa nasıl davranırız’ diye hazırlıyoruz. Çok şükür emin adımlarla hem yatırımlara, hem süreç iyileştirmelerine, hem de iyi bir takım anlayışı içerisinde çok daha iyi günlere kendimizi hazırlıyoruz. Filyos limanının temeli atıldığında Kardemir’i kolay kolay kimse tutamaz. Kardemir Karabük’le birlikte uçar.”