SAFRANBOLU’DA ‘DOĞUM SEMPOZYUMU’

SAFRANBOLU’DA ‘DOĞUM SEMPOZYUMU’

KARABÜK Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda, ‘Doğum Sempozyumu’ düzenlendi.

Karabük’ün yanı sıra Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Bursa, Kayseri ve Kocaeli’den katılımcıların yer aldığı sempozyumda konuşan Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, her iki kadından birinin sezaryenle doğum yaptığını söyledi. Karahan, her iki kadından birinin sezaryenle doğum yaptığını söyledi. Normal doğumları artırabilmek için geçmişe bakılması gerektiğine dikkat çeken Karahan şöyle dedi:

‘’Çünkü bu coğrafyada, dünyada hiçbir yerde olmadığı kadar çok kadınlara ve doğuma değer veriliyor. Ebeliğin tanrıçası çok tanrılı dinlerde İlithiya tanrıçası, yine Afrodit, Artemis, Hera bunları biz doğumun tanrıçaları olarak bilmiyorduk fakat kaynaklarda doğumun tanrıçaları olarak geçiyor. Yine Atina’nın en tanınmış ebesi ünlü Sokrates’in annesi. Sokrates şöyle diyor; ‘Annem ebedir, insanları doğurtur, ben de laf ebesiyim kelimeleri doğurturum.’ Bizim coğrafyamıza baktığımızda doğuran kadına yardım etmek her dönem kutsal bir görev.’’

Karahan şöyle devam etti:

“Her kadının prenses gibi doğurmaya hakkı olduğunu düşünüyorum. Hele ki benim ülkemin kadınlarının buna çok daha fazla hakkı olduğunu düşünüyorum çünkü bu ülke için dişini, tırnağını her fırsatta yakın zamanda da gördüğümüz gibi ortaya koymuş kadınların yaşadığı bir ülkedeyiz. Prensesler gibi kadınlar doğum yapmalı ama bizim her şeyden önce kadınlarımızın algısını da değiştirmemiz gerekiyor. Belki sağlık ekibinin de algısını değiştirmemiz gerekiyor, belki ebelerin kendi algısını da değiştirmemiz gerekiyor çünkü biz hepimiz doğumdan korkar olduk. Sezaryen doğum oranlarında, isteğe bağlı sezaryen oranlarını en çok kadın sağlık çalışanlarının artırdığını biliyoruz. Bu tür sempozyumlar bu şeyleri başlaması için bir fırsat.”

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: