‘KİMSE KISPETİNE EL SOKTURMASIN’

‘KİMSE KISPETİNE EL SOKTURMASIN’

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili Marzinc ile ilgili hakkında yapılan eleştirilere düzenlediğini basın toplantısı ile cevap verdi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Marzinc’le ilgili ilk çıkışımızda Marzinc gibi fabrikalara karşı olmadığımızı sadece uluslararası standartlarda çalışması gerektiği ile ilgili bir çıkış yapmıştık. Uluslararası standartlara uygun olmadığı müddetçe de çalışmasını her türlü yöntemle engelleyeceğimizi söylemiştik. Bu konuyla ilgili bugüne kadar gerekli mücadeleyi verdik. Bu konu bizim konumuz değildi. Bu konu ne Karabük Belediyesi’nin ne de Rafet Vergili’nin konusudur. Bu konu tamamen Çevre Bakanlığı’nın konusudur. Çevre Bakanlığı fabrikanın iyileştirilmesi ile ilgili gerekli süreler verdi. Bu gerekli süreler bizim için tatminkâr olmadı. Çevre Bakanlığı cürufların kaldırılması ile ilgili fabrikaya 6 ay gibi bir süre verdi. Bu cüruf konusunu ilk gündeme getiren biziz. Böyle bir konu yok iken, Bakanlığın bile bilgisi dışında olan bir konuyken bu cürufun tüm analizlerini yaptırarak, bu cürufun çevreye zararlı olduğunu ve farklı bir depolama sistemi ile depolanması gerektiğini gündeme taşıdık ve bu konuda da başarılı olduk. TÜBİTAK’ta yapılan analizler neticesinde de bizim söylediklerimiz kanıtlanmış oldu. Bunun neticesinde biz yaptırımlarımıza devam ettik. Bu mücadeleyi asıl vermesi gereken, bu yaptırımları uygulaması gereken kurum Çevre Bakanlığıdır. Bakanlığın duyarsızlığı karşında bizim çabalarımız neticesinde Marzinc firmasını istediğimiz kriterlere taşımış olduk. Bizim için para konusundan önce teknik taahhütlerin protokolü daha önemlidir” ifadelerini kullandı.

Başkan Vergili; “Bu yazının aynısını Belediye Meclisinde de okudum. Bu teknik taahhütler protokolü Karabük Belediye Başkanlığı ile Karabük Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. Aş. olarak tanımlanmıştır. Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. Aş’nin Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan tesislerde cürufun ve baca tozunun nakliyesini, suyun deşarjını yasa ve yönetmeliklerde ki kurallara uygun hale getirecek, bu çerçevede gerekli tedbir ve fiziki yatırımları acilen tamamlayacaktır. Belediye tarafından Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. Aş.  bu yatırımların tamamlanması için bu protokolü imzalamasından itibaren 1 yıl süre verilecektir. Bu süre içerisinde Marzinc’in teknik taahhütlerin protokolü çerçevesinde yatırımlarını bitirmek üzere Belediye tarafından 6 Şubat 2018 tarihine kadar deşarja açılacaktır. Belediye Marzinc’in yatırımları için yer bulması noktasında yardımcı olacaktır. Komisyonun belirleyeceği yerlere kamera sistemi Marzinc tarafından kurulacak, bu kameralar Belediye tarafından izlenip, yayınlanabilecektir. Kurulacak olan komisyon Belediye Başkanının, Kent Konseyinin ve Marzinc’in belirleyeceği birer kişiden oluşturulacaktır. Komisyon her 3 ayda bir Marzinc’i denetleyecek ve bağlı olduğu yetkili makamı bilgilendirecektir. Komisyonun faaliyeti belirlenen yatırımların tamamlanması ile kendiliğinden sona erecektir.  Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. Aş. bu amaçla hazırlayacağı detaylı yatırım planını ve programını Karabük Belediyesi’ne sunacaktır. Bu konuları içeren bir teknik sözleşme yaptık. Teknik Sözleşmenin içerisindeki hadise şudur. Birincisi bu fabrika bir komisyon nezaretinde çalışmadır. İkincisi komisyon nezaretinde çalışırken bile bu fabrikanın ne kadar düzgün çalışıp çalışmadığını herkes izleyebilmelidir” dedi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Yalnız cüruflarını buradan nakletmeleri için Bakanlık 6 ay gibi bir süre vermişti. Mart sonu geldiğinde bu cürufun tamamını buradan temizleyecekler. Bir daha da burada kesinlikle cüruf depolayamayacaklar. Anlaşmamız gereği günlük çıkan cürufunu Karabük’ten nakledecek. Bu cürufları sahasında stoklayamayacaktır. En önemli maddelerden birisi cürufun açık alanlarda bekletilmesiydi. Baca tozlarıda kesinlikle açık alanda bekletilmeyecektir. Tamamı kapalı silolarda bekletilecektir. Bu da yine bizim teknik sözleşmelerimizin bir parçasıdır. Şuandaki prosesler düzenlenerek, kriterlere uygun bir proses yapması sağlanacaktır. Bununla ilgili şuan kendileri teknik çalışmalarını yapıyorlar. Yine kendi içlerinde su arıtma sistemi yaparak proses sularını kesinlikle çevre sularına karıştırmayacaklar. Bu ana maddelerin hepsi kendileri ile görüşüldü. Burada bulunan cürufların nakliyesi ve depolanmasının toplam miktarı yaklaşık 50 trilyon gibi bir bedele ulaşıyor. Demek ki biz çevre ile ilgili gerekli çalışmaları en ciddi şekilde yapmışız. Bunu Bakanlık tespit etmedi, bu yalnızca benim ferdi tespitimdi” dedi.

“Önce Karabüklü Olsunlar”

Başkan Vergili; “Bunlar her seferinde Kardemir’i bizim önümüze kriter olarak koydular. Kardemir ile ilgilide aynı şekilde kontrol faaliyetlerimiz devam ediyor. Kardemir şuana kadar 30’un üzerinde filtre ihalesini yaptı. 2018 yılının sonunda da hepsinin tamamlanması gerekiyor. Şuan Kardemir 30 tane filtre eksik çalışıyor. Bizde Marzinc’e şunu söyledik. Eğer siz Kardemir’i kriter olarak görüyorsanız. Sizinde Karabük’ün eğitim, kültür, sağlık  ve spor faaliyetlerinin içerisinde olmanız gerekir. Buradaki ana kriter bunların uyumlu bir şekilde çalışması ve kendilerini Kardemir ile Mukayese etmemeleridir. Kardemir bugüne kadar Karabük’te okullar yaptı, üniversiteyi yaptı. Karabük’te hastane yokken Kardemir Karabük’e hastane yaptı, siz ne yaptınız. Bu fabrika uluslararası kriterlerde çalışmadığı zaman bu anlaşmaların hiç bir hükmü yoktur. Bugüne kadar benim şahsim ile ilgili hiç bir pazarlığım olmadı. Ben Karabük menfaatleri ile ilgili pazarlık yaparım. Karabük menfaatleri dışında hiç bir pazarlığa beni kimse sokamaz.  Önce Karabüklü olacaksınız, sonra bizim fabrikamız ne oluyor diye soracaksınız. Kardemir şuan nasıl Karabük’ün, hepimizin malı bizde bu yüzden şu andaki hava kirliliğine, baca tozlarına katlanmış oluyoruz” dedi.

“Bizi Para ile Hiç Kimse Satın Alamaz”

Bizi para ile hiç kimse satın alamaz diyerek sözlerine devam eden Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili;  “Eğer satın almış olsalardı, böyle bir gelir, konuşulan bu rakamlar Belediyeye bağış olarak oturulup masada konuşulmaz, gizli saklı konuşulurdu. Bu bağışın, teknik protokolün hepsi mecliste konuşulmuştur. Bağışta mecliste oy birliği ile kabul görmüştür.  Sonra meclis üyelerimizden bir arkadaşımız çıkıp bir yazı yazıyor. Mecliste bunları konuşup, sorabilirdi. Kabul etmeyip, muhalefet şerhi koyabilirdi. İktidar partisi mensubu olan bu arkadaşımız bu şartlı bağışı onayladı. Ben kendisine soruyorum. Bu konu ile ilgili bugüne kadar kendi bakanlığına kaç tane dilekçe yollamış, hiç bir görüşme yapmış mı, bu fabrikayı neden durdurmadıklarını sormuş mu, ya da hiç bir çaba harcamış mı?  Öncelikle bu konuyu kendi Bakanlığına sorması lazım, bana değil” ifadelerini kullandı.

”Kimse Kıspetine El Sokturmasın”

Başkan Vergili; “Güreşte bir tabir vardır, kaçak güreşmek diye ama kaçak güreşen pehlivanların hepsini yenmek için paça kazık yapılır. Yani diğer pehlivan onun kıspetine elini sokmuş olur. Ben ona şunu tavsiye ediyorum. Kimse kıspetine el sokturmasın. Bu bağışı kendisinin onaylamasına rağmen böyle bir yazı yazmasının hiç bir anlamı yoktur. Bu arkadaşımız hemen bir talep yazısında bulunsun, bu komisyonda ben olmak istiyorum, bu fabrikayı ben denetleyeceğim desin. Belediye olarak görevlendireceğim. Ondan sonra gitsin Bakanlığı ile işini halletsin” dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: