‘GÖKÇE’ YARIŞA HAZIR

‘GÖKÇE’ YARIŞA HAZIR

KARABÜK Üniversitesi KBUUAV takımı öğrencileri, İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenecek olan İnsansız Hava Aracı(İHA) yarışması hazırlıklarını tamamladı. Öğrenciler, ‘Gökçe’ adı verdikleri İHA ile yarışacak.

Karabük Üniversitesi insansız hava aracı takımı(KBUUAV) takımı, 20-23 Eylül tarihlerinde İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenecek olan 2018 Uluslararası TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışması’na katılmaya hak kazandı. 150 takımı geride bırakıp 40 takımın arasında yer alan KBUUAV takımı, Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Doğan Coşkun, Mert Erkan Aydın, Ziya Saygılı, Muammer Yaşar, Emre Ekinciler’den oluşuyor. Öğrencilerin, 10 ay süren çalışmaları sonucunda ‘Gökçe’ adını verdikleri İHA’nın aerodinamik, dinamikleri bilgisayar destekli ve teorik tabanlı analizlere paralel olarak yürütüldü. Şase malzemesi, sunduğu mukavemet ve ağırlık avantajları ile kompozit malzeme olan karbon fiber çubuklar beraberinde farklı kalınlıkta kolay işlenebilen balsa kullanıldı. İHA’ da tasarım olarak üstün aerodinamik performans ve özgün gövde-kanat tasarımı bulunuyor. Ayrıca operasyonel ortamlarda gerçekleştirilen görevlerde görev alabiliyor. Belirli görev ihtiyaçlarını karşılamakla beraber, yer istasyonu ile ucuş anında bütün anlık verileri de alabiliyor.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof Dr.Raif Bayır, bu tür çalışmaların TÜBİTAK tarafından desteklendiğini belirterek, ’’Amacı olan ve belli bir hedefe belli objeleri bırakmayı gerektiren bir çalışma. Biz gerek üniversite gerekse de bölümümüz olarak Türkiye için kritik teknolojiler konusunda çalışmalar yürütmeyi kendimize görev addediyoruz. Öğrencilerimize o konuda her türlü desteği sağlamaktayız. Buradaki çalışmaların gelecekteki faydası şu olacak; Bölüm içerisinde kendi bilgi becerisini ortaya koymayı sağlıyor. Aynı zamanda ülkemizin içinde bulunduğu insansız hava araçları konusunda ki personel eksikliğini kapatacak ve bilinçli, bilgi, beceri donanımla mezun öğrenciyi üniversite bünyemizde yetiştirdiğimizde bunlar, bu sanayide, bu alanda çalışmalar yürütecek. Şu anda kendi insansız hava aracımızı üretebiliyoruz. Bu çalışmaların ileriye götürülmesi durumunda daha iyisini, daha güzelini ve bu alanda çalışacak mühendisleri yetiştirmek amacındayız’’ dedi.

Uçağın, Flysky Fs-İ6 2.4Ghz 6 kanallı dijital kumanda ile yaklaşık 2 kilometre menzilde manüel kontrolünün sağlandığına işaret eden Bayır,’’ Bu uzaktan kumanda bu uçakları pilotajla uçururken açık alanda değil kapalı alanda uçurabilmemizi sağlıyor. Açık alanda uçağı görmeden üzerindeki kamera ile çok ve tek rotorlu insansız hava aracını uçurabiliyoruz. Bunun avantajı şu olacak; Askeri operasyonlarda düşman hattına, istenmeyen bölgelere, sokak çatışmalarında insansız hava aracını siperinizden rahatlıkla kontrol edebilme imkanımızı sağlıyor’’ diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: