BİZİ TAM OLARAK ANLAMIŞ DEĞİLLER

BİZİ TAM OLARAK ANLAMIŞ DEĞİLLER

KARABÜK Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof Dr.Raif Bayır, katıldıkları uluslararası yarışlarda sponsor desteğini yeterince alamadıklarını belirterek,’’Bulunduğumuz bölge itibariyle gerek yerel yönetimlerden gerekse sanayi kuruluşları bizi tam olarak anlamış değiller. Birçok takım ve üniversite bulunduğu bölgeden hatırı sayılır sponsorluklar, maddi karşılık olarak düşünmeyin. Bir sensör, bir teker gibi. Mesela herkesin yarışlarda yedek lastiği var. Bizim aracımızın yedek lastiği yok. Böyle talihsizlikler yaşayabiliyoruz’’ dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı tarafından bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle) yeni bir kategori ile başladı. Yarışlar kapsamında bu yıl Türkiye’de ilk defa sürücüsüz araç yarışı düzenlendi. Kocaeli’ndeki Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleşen yarışlarda ‘Otonom Araç Kategorisi’nde araçlar 120 metrelik parkuru, yol kenarı ve sonunda bulunan engellere çarpmadan bitirmenin mücadelesini verdi. Takımlara görevlerini tamamlamak için üç çıkış hakkı verildi.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof Dr. Raif Bayır yarışmayı değerlendirdi. Üniversite öğrencilerinin sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde çalışmalarını teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk defa  ‘Otonom Araç Kategorisi’nde düzenlenen yarışa Gümüşhane Üniversitesi,  Pamukkale Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversite’si ve Karabük Üniversitesi’nden oluşan 5 takımın katıldığını söyledi.

Karabük Üniversitesi olarak 2014 yılından itibaren düzenlenen Uluslararası TÜBİTAK elektrikli araç yarışmalarına katıldıklarını ve  bu yıl düzenlenen yarışmalara TÜBİTAK’ın yeni bir ilave getirdiğini aktaran Bayır şöyle dedi:

‘’Bu kategorinin amacı elektrikli aracın otonom olarak hareket etmesiydi. Yarışma için kurallar açıklandıktan sonra kendi elektrikli aracımızı otonom hale getirebiliriz diye 45 üniversite başvuru yaptı. Yarışmaya 33 üniversite katıldı. TÜBİTAK’ın belirlediği kurallar vardı. Uzaktan çalıştırılabilme, istenildiği zaman aracın durdurulabilmesi gibi. Ön kontrollerde  5 üniversite bu yarışmaya katılma bandrolünü aldı. Bunu başarmış olmak Anadolu’da yeni kurulan bir üniversite olarak bizi çok mutlu etti. Kendi otonom aracını başarabilme kabiliyetini ve o teknolojiyi geliştirebilme bizi, öğrencilerimizi, üniversitemizi mutlu etti.’’

Yarışmanın 3 periyot halinde gerçekleştirildiğini, başarma ihtimallerinin olduğu denemede  talihsizlik yaşadıklarına dikkat çeken Bayır şöyle devam etti:

‘’Tahmin etmediğimiz bir engel nedeniyle aracımız yolu takip ederken dışarıya çıktı. Hata yaptığımız için yarışmada dereceye giremedik. Ama yarışabilen 3 üniversite arasında Yıldız Teknik Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi olarak aracını uzaktan çalıştırabilen üniversite olduğumuz için mutluyuz. Gelecek yıllarda daha iyi, daha performansı yüksek ve hedefe ulaşabilen araç geliştirme konusunda da çalışmalarımız devam edecek.’’

Bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ın büyük desteğini gördüklerini ifade eden Bayır, ’’Sadece bilgi becere yetmiyor. Maddi imkanlar, fiziki imkanlarda bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde çok önemli. Ayrıca özveriyle çalışan teknik sınırlıklara, eksik donanım ve imkanlara rağmen bu çalışmayı yürüten ekibime de teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü bir üniversite ile yarışabilmek önemli. Maalesef biz sponsor desteğini yeterince alamıyoruz. Bulunduğumuz bölge itibariyle gerek yerel yönetimlerden gerekse sanayi kuruluşları bizi tam olarak anlamış değiller. Birçok takım ve üniversite bulunduğu bölgeden hatırı sayılır sponsorluklar, maddi karşılık olarak düşünmeyin. Bir sensör, bir teker gibi. Mesela herkesin yarışlarda yedek lastiği var. Bizim aracımızın yedek lastiği yok. Böyle talihsizlikler  yaşayabiliyoruz. Sınırlı imkanlara rağmen TÜBİTAK kriterlerine uygun bir otonom aracı geliştirmiş olmanın gururunu ve başarısını yaşıyoruz. Bu yarışlara imkanlar dahilinde katılmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: