BUDİST ÇOCUKLU FOTOĞRAFA ÖDÜL VERİLMESİ TARTIŞMA YARATTI

BUDİST ÇOCUKLU FOTOĞRAFA ÖDÜL VERİLMESİ TARTIŞMA YARATTI

Safranbolu’da belediye tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ kapsamında gerçekleştirilen, ‘Uluslararası Altın Safran Fotoğraf Yarışması’nda, 3 budist çocuğun yer aldığı fotoğrafa mansiyon ödülü verilmesi, tartışma yarattı. Yazılı açıklama yapan Safranbolu Belediyesi, “Bahsi geçen fotoğrafın değil ödül alması, sergilenmesi dahi söz konusu değildir” denildi.
Safranbolu Belediyesi tarafından 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında 18’incisi düzenlenecek festival kapsamında yer alan uluslararası fotoğraf yarışması sonuçlandı. ‘Kültürel Miras ve Korumacılık’ konulu yarışmaya 655 kişi 2 bin 392 fotoğrafla katıldı. Fransa merkezli ‘Uluslararası Fotoğarf Sanatı Federasyonu’ (FIAP) ve ‘Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’ (TFSF) onaylı olarak gerçekleştirilen yarışmada Vietnam’dan Minh Ngo Thanh altın, Bangladeş’den Sohel Parvez Haque gümüş, İran’dan Amir Hossein Kamali bronz madalya ödülünü kazandı. Safranbolu özel ödülünü ise Türkiye’den Sadun Yalçın almaya hak kazandı. Yarışmada 4 fotoğraf da mansiyon ödülü aldı. Myanmar’dan Kyaw Kyaw Winn’ın 3 budist çocuğun yer aldığı fotoğrafına da mansiyon verilmesi tartışma yarattı.
Bazı çevreler, Arakan’da Müslümanların budist çeteler tarafından katledildiğini hatırlatarak söz konusu fotoğrafa ödül verilmesini tepki gösterdi.
BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI
Safranbolu Belediyesi, tartışmalar üzerine konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Festivalin temelde belgesel ve fotoğraf alanında düzenlendiği, fotoğraf yarışmasının da FIAP ve TFSF onaylı gerçekleştirildiğine vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Belediyemiz ve festival komitesi tarafından altın, gümüş, bronz ve Safranbolu özel ödülü verilmekte olup anılan fotoğraflar belediyemiz, festival site ve sosyal hesaplarından paylaşılmıştır. Ödüle layık görülenler dahil olmak üzere bütün fotoğraflar rumuz ve numara ile değerlendirilmekte olup eser sahiplerinin ismi, şehri ya da ülkesi dereceler netleşene kadar etik açıdan bilinmemektedir. Bu yıl 2 bin 392 fotoğrafın katıldığı ve sekretaryasını belediyemizin yürüttüğü festival komitesi tarafından 4 eserin ödüle layık görüldüğü yarışmada FIAP tarafından sergilemeye layık görülen eserlerden biri olan ve bugün gerek yazılı gerekse internet medyasında bahsi geçen fotoğraf olup, FIAP mansiyon ödülü festival komitesi ve belediyemiz tarafından uygun görülmemiştir. Bu sebeple bahsi geçen fotoğrafın değil ödül alması, sergilenmesi dahi söz konusu değildir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: